Investicije / PROJEKTI

Grad Zenica i Fondacija Mozaik podržali devet projekata i tri mikrobiznisa

13.06.2020. 10:06 / Izvor: Fena

U Zenici je jučer upriličeno potpisivanje Aneksa Memoranduma o saradnji između Grada Zenica i Fondacije Mozaik te ugovora između Fondacije Mozaik i predstavnika neformalnih grupa, kao i mikrobiznisa koji su odabrani po pozivu Omladinske banke za projekte i mikrobiznise.

"Radi se o programu koji omogućava mladima da prepoznaju društvene probleme u svojim zajednicama i rješavaju ih kroz društvene projekte, a koji se provodi u 49 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Pres-službe Grada Zenica.

Kako se navodi, Omladinska banka Zenica osnovana je 2019. godine, a počela je s radom ove godine na osnovu Memoranduma o saradnji između Grada Zenica i Fondacije Mozaik.

Ugovori su potpisani sa predstavnicima devet neformalnih grupa i tri mikrobiznisa, a uručeni su im i čekovi za realizaciju projekata odnosno mikrobiznisa.

Maksimalni iznos podrške po projektu iznosi 1.500 KM, dok je maksimalna grant podrška mikrobiznisima mladih do 2.000 KM.

Korisnici sredstava su mladi uzrasta od 17 do 35 godina.

Grad Zenica i Fondacija Mozaik obavezali su se da će u naredne četiri godine za projekte i mikrobiznise mladih u Zenici osigurati sredstva u iznosu od 110.000,00 KM. 

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izrazio zadovoljstvo što je došlo do saradnje sa Fondacijom Mozaik i osnivanja Omladinske banke u Zenici.

"Ponosan sam što smo u protekle tri i po godine oživjeli Zenicu u poduzetničkom smislu. Zenica se u prošlim vremenima oslanjala na velike kompanije teške industrije i nije bilo poduzetničkog duha. Gradska uprava Zenice na čelu sa mnom uložila je ogromna sredstva za poticaje i podršku razvoju privrede. Različitim programima nastojali smo inicirati ideje naših sugrađana da pokrenu vlastite biznise.",  rekao je Kasumović.

Dodao je da ga raduje što je zainteresovanost po pozivu Omladinske banke za projekte i mikrobiznise nadmašila očekivanja.

"Da bi podržali sve projekte i mikrobiznise koji su prošli sve faze eliminacije u saradnji sa Fondacijom Mozaik obezbijedili smo i dodatna finansijska sredstva.", naveo je Kasumović.  

Direktor Programa Omladinske banke Fondacije Mozaik Željko Pauković je istakao kako je u 2020. godini kroz Program Omladinske banke podržano 454 projekta neformalnih grupa mladih u BiH ukupne vrijednosti oko 980.000 KM, te 55 mikrobiznisa vrijednosti oko 120.000 KM.

Istovremeno, naveo je da odluku o tome koji će projekti neformalnih grupa i mikrobiznisi biti podržani donose upravo mladi koji su članovi odbora Omladinske banke.

Ukupna vrijednost projekata odabranih za finasiranje u Zenici je oko 23.000 KM, a njihova realizacija počinje od 15. juna do 15. septembra tekuće godine.

"Sredstvima odobrenim za tri mikrobiznisa omogućeno je otvaranje tri nova radna mjesta", navodi se u saopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije