Grad Zenica kreće u implementaciju projekta uvođenja sistema javnih bicikala

Investicije / PROJEKTI

Grad Zenica kreće u implementaciju projekta uvođenja sistema javnih bicikala

09.03.2019. 09:46 / Izvor: Akta.ba

Grad Zenica uskoro će provesti proceduru javne nabavke u cilju kupovine i implementacije projekta uspostavljanja sistema javnih bicikala na području Zenice. Gradska uprava je strateški orijentirana na održivi razvoj saobraćaja i zaštitu okoliša. U skladu s tim, provodi se niz mjera i aktivnosti koje bi se mogle okarakterizirati kao mjere održivog razvoja saobraćaja.

U taj kontekst naročito spada unaprjeđenje i poboljšanje kvalitete gradskog i prigradskog putničkog prijevoza, popularizacija alternativnih oblika prijevoza. Jedan od alternativnih oblika (ujedno i najzastupljeniji) je biciklistički saobraćaj čiji je razvoj potrebno intenzivirati kontinuiranim prilagodbama infrastrukture i regulacije saobraćaja, dogradnjom biciklističke mreže, umrežavanjem postojećih biciklističkih površina i realizacijom projekata javnog biciklističkog servisa.

"Cilj ovog projekta jeste uvođenje sistema javnih bicikala u saobraćaj, čime se stvaraju uslovi za poboljšanje uvjeta života, smanjenje CO2, smanjenje buke, smanjenje gužvi, smanjenje repova čekanja, smanjenje pogonske energije u prvom redu potrošnje fosilnih goriva, povećanje kvaliteta življenja u urbanim gradskim područjima", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, koji dodaje da se na ovaj način promoviše „zdravi život“.

Sistem javnih bicikala se sastoji od nabavke posebnih terminala i bicikala sa smart lock sistemom i GPS-om u sklopu bike sharing sistema. U ovom sistemu bicikl se može iznajmiti putem mobilne aplikacije, kao i vratiti. U sklopu projekta će se izraditi i posebna web stranica i software za praćenje.

Nadamo se da će skora implementacija projekta, kao i nabavka opreme potaknuti naše građane da žive zdravije, okolišno odgovornije i koriste sistem javnih bicikala za transport na kraćim udaljenostima u gradskom području.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije