Grad Zenica u izgradnju javne LED rasvjete ulaže pet miliona KM

16.10.2019. 12:14 / Izvor: Akta.ba
Grad Zenica u izgradnju javne LED rasvjete ulaže pet miliona KM

Tender vrijedan pet miliona KM bez PDV-a za izbor izvođača radova već je objavljen.

Grad Zenica kreće u projekat proširenja i izgradnje javne rasvjete. Tender vrijedan pet miliona KM bez PDV-a za izbor izvođača radova već je objavljen.

Kako su za Akta.ba potvrdili u Gradu Zenica radi se o LED javnoj rasvjeti, a radovi koji trebaju da se izvode su nabavka i postavljanje stubova za javnu rasvjetu, nabavka i polaganje napojnih kablova, nabavka i montaža razvodnih ormara i rasvjetnih tijela, uzemljenje, ispitivanje instalacija i sl.

Realizacijom ovog projekta u Zenici vjeruju da će povećati sigurnost u saobraćaju, zaštititi okoliš, smanjiti emisiju stakleničkih gasova, povećati energetske efikasnosti sistema javne rasvjete, smanjenjiti troškove za električnu energiju putem smanjenja instalirane snage, odnosno povećati energetsku efikasnost sistema javne rasvjete, te smanjenjiti troškove održavanja.

U cilju planirane uštede električne energije u iznosu od 21,42 posto projektom se predviđa i uključenje javne rasvjete 15 minuta prije zalaska sunca, te isključenje rasvjete 15 minuta nakon izlaska sunca.

Za vangradsku zonu predviđeno je poseban program rada, koji se podešava na nivou kontrolera svjetiljki. Svaka svjetiljka bi trebala biti opremljena predspojnom napravom za automatsku autonomnu regulaciju snage.

Inače, Grad Zenica je poništio sličan tender koji se odnosio na modernizaciju i proširenje javne rasvjete na području Grada Zenica vrijedan devet miliona KM bez PDV-a.  Na pomenuti tender su pristigle dvije ponude, a pošto su cijene ponuda bile znatno veće od cijene osiguranih sredstava za predmetnu nabavku isti je poništen.

 

Foto: Grad Zenica - Nermin Smajić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije