Građani i struka protiv visoke gradnje u Hastahani

14.11.2018. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Građani i struka protiv visoke gradnje u Hastahani

Sa nedavnom objavom pobjednika konkursa, građani su pozvani na javnu tribinu da diskutuju o istim rješenjima.

Prostor Hastahane je sa objavom promjene plana i izgradnje novog objekta izazvao mnogo javne diskusije i protivljenja građana u prethodnoj godini. U septembru 2018 javni konkurs je ipak sproveden, na čiji raspis je AABH prethodno reagovala.

Sa nedavnom objavom pobjednika konkursa, građani su pozvani na javnu tribinu da diskutuju o istim rješenjima, te je čak i sa zakazanim terminom u ponedjeljak u 2 sata popodne sala MZ Marijin Dvor bila prepuna. Na konkurs za ovako značajan prostor se prijavilo samo pet timova, što šalje jasnu poruku raspisivačima o stavu stručnjaka na jako nizak nivo teksta raspisa konkursa i načinu planiranog upravljanja ovim prostorom.

O rješenjima se na tribini nije ni stiglo diskutovati jer je bunt građana i struke bio jasan – žele uređeni otvoreni javni prostor na prostoru Hastahane, sa javnom garažom koja bi pomogla rješenju problema parkinga, te zakonite i transparentne procedure donošenja odluka o ovom prostoru.

 

"Javne tribine i diskusije su izuzetno važan segment donošenja odluka o upravljanju prostorom, na koje se građani BiH rijetko odazivaju jer smatraju da ništa ne mogu promijeniti. Smatramo da je takav stav pogrešan i pozivamo sve stručnjake i građane da se uključe u daljnju raspravu o prostoru ne samo centra Sarajeva nego i ostalih općina i gradova u BiH, i da učestvuju u donošenju odluka javnih institucija. AABH će nastaviti pratiti proces donošenja odluka vezano za prostor Hastahane, te pozivamo javne institucije na jasan transparentan način donošenja odluka, koji uključuje struku i javnost na potpun način", kazali su uz Asocijacije ahitekata BiH.

Podsjetimo da je na ovom prostoru na površini od 11.543 m2 planirana izgradnja tržnog centra sa podzemnom garažom. Naime, na sjednici OV Centar Sarajevo održanoj 29. septembra većinom glasova usvojena je izmjena Regulacionog plana "Gradski centar Marijin Dvor" kojim se mijenja namjena za lokalitet Hastahana. U Odluci  o pristupanju izradi izmjena i dopuna  regulacionog plana "Gradski centar Marijin dvor" navodi se da je lokalitet bivšeg objekta Hastahana na Marijin Dvoru, kao vrijedan neizgrađen prostor u centru Grada, ima prostornih mogućnosti za gradnju reprezentativnog objekta. Nakon ovog struka i građani oštro su se protivili ovoj Odluci.

Pogledajte kako bi ovaj park mogao izgledati, video je uradila firma BNpro Sarajevo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije