Građani Istočnog Sarajeva dobijaju moderan multifunkcionalan objekat

31.10.2018. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Građani Istočnog Sarajeva dobijaju moderan multifunkcionalan objekat

Završetkom izgradnje zgrade pozorišta, građani Istočnog Sarajeva će dobiti moderan multifunkcionalan objekat kulture.

Završetkom izgradnje zgrade pozorišta, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila skoro 1,9 miliona KM, građani Istočnog Sarajeva će dobiti moderan multifunkcionalan objekat kulture, izjavio je direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković.

Janković je naglasio da je glavni cilj formiranje regionalnog kulturnog centra sa kamernim teatrom, koji bi imao sopstveni ansambl.

"Idejni projekat Pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu je izvanredan, funkcionalan i savremen. Projektom je predviđena velika scena sa salom kapaciteta 250 mjesta, pomoćna višenamjenska sala, kao i prateći dijelovi -prostorije umjetničkog ansambla i administracije, prostorije tehničke pripreme predstava i prostorije instalacionih postrojenja", rekao je Janković Srni.

Janković je istakao da je u prostornom, tehnološkom i infrastrukturnom smislu, pozorište potrebno opremiti za višenamjensko djelovanje, kao što je kamerni dramski i muzički teatar, održavanja koncerata, bioskopskih projekcija, kongresa i svečanih programa.

On podsjeća da je izgradnja Pozorišta u Istočnom Novom Sarajevu počela 2003. godine, rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće zgrade Matične biblioteke /bivšeg vojničkog kluba/.

"Bila je neophodna nova prostorna organizacija zgrade. Vodilo se računa o mogućnostima iskorištenja postojećih gabarita i kapaciteta, uz dopune i prerade tamo gdje je to iz funkcionalnih i tehonoloških razloga opravdano", rekao je Janković.

On ističe da se ovim projektom, postojeći objekat Matične biblioteke dijeli na dvije podcjeline – jednu, koja ostaje u funkciji biblioteke, i u okviru koje nisu predviđene značajnije izmjene, i drugu, koja se rekonstrukcijom i dogradnjom pretvara u pozorište.

Janković je dodao da nastavak izgradnje /druga faza/, koja bi trebalo da bude okončana do kraja februara, podrazumijeva izvođenje grubih radova, rušenje i demontaže, zemljane, betonske, zidarske i instalacione radove, dok će treća faza obuhvatiti nabavku i ugradnju sistema scenske mehanike, rasvjete i audio sistema.

"Ovaj savremeni pozorišni objekat kamernog tipa sadržaće trakt publike /ulaz-foaje-sala/, trakt pozornice, službene prostorije i radionice za pripremanje predstava", naveo je direktor Kulturnog centra.

On je pojasnio da se sa nastavkom gradnje pozorišta krenulo početkom avgusta, ali da su se prvih mjesec dana radovi odvijali sporije jer temelji objekata koji su ranije rušeni nisu bili uklonjeni i nisu se uklapali u postojeći projekat, ali je to riješeno i sada radovi idu ubrzanom dinamikom.

"Izvođač radova je firma `Marvel` iz Istočnog Sarajeva, koja je u poznata po kvalitetu i poštovanju rokova izgradnje, tako da nema razloga da i ovaj projekat na vrijeme ne bude realizovan", zaključio je Janković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije