Građevinski bum u Tuzli: Tržište nekretnina u porastu

15.11.2019. 09:30 / Izvor: Akta.ba
Građevinski bum u Tuzli: Tržište nekretnina u porastu

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini je u posljednjih nekoliko godina u blagom porastu.

U jednoj od nedavnih analiza istaknuto je kako u BiH ni masovno iseljavanje, ni politička nesigurnost, a ni elementarne nepogode, apsolutno ništa, nije uticalo na pad cijena stanova. Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini je u posljednjih nekoliko godina u blagom porastu, piše Tuzlanski.ba.

U svim većim gradovima zabilježen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stambenih jedinica prodata je i prije završetka gradnje. Također, raste i potražnja za nekretninama starije gradnje, posebno koja su bliže centru.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić uočava promjene kada je u pitanju rast stanogradnje i ekspanzija građevinskog sektora u BiH a kao glavni razlog navodi izlazak iz recesije. Ipak, navodi da tržište nije dinamično i da je pitanje do kada će ekspanzija trajati: “Potrebno je navesti da iako svjedočimo godišnjem rastu stanogradnje u BiH, svejedno stopa navedenog rasta se smanjuje od 2015. godine. Također, prvi kvartal ove godine ostaje nejasan, te ćemo tek na kraju godine imati potpuni uvid u datu situaciju. Porast stanogradnje je rezultat izlaska iz recesije prije nekoliko godina, odnosno blagog optimizma na domaćem tržištu. Građevinski sektor je u fazi ekspanzije, što, između ostalog rezultira povećanim brojem stambenih jedinica. Pritom, još uvijek postoje atraktivne lokacije, naročito u Tuzli.”

Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine” navodi da na cijenu kvadratnog metra stana utiče niz faktora, a naselje Stupine i dalje važi za najtraženiju lokaciju u gradu: “Veliki procenat kupaca se odlučuje za stanove u novogradnji ali se skoro u istoj mjeri traže i polovni stanovi  na lokacijama koje su bliže centru grada, bez obzira na stanje u kojem se stan nalazi. Pravila nema. Na cijenu kvadratnog metra stana prvenstveno utiče lokacija i potražnja na tržištu, a onda spratnost, stanje u kojem se stan nalazi, raspored prostorija ali i drugi faktori. Najtraženija lokacija u Tuzli su Stupine, koje su ujedno i najskuplja lokacija sa cijenom kvadrata stana od 1.700 KM/m² do 2.300 KM/m²  pa i više. Zatim slijede naselja Centar, Bulevar, Slatina, Brčanska Malta i druge.  Ove lokacije su blizu centra grada, imaju funkcionalne stanove sa dobrom dispozicijom prostorija i  sve potrebne sadržaje za život u samom naselju. Stanovi na ovim lokacijama su uglavnom starije gradnje, a kupci se odlučuju na adaptaciju stana po svojim mogućnostima i željama”, za Tuzlanski.ba ističe Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine”.

Posljednih nekoliko godina primjetan je  rast cijena stanova u novogradnji na što prvenstveno utiče potražnja ali i sve veći nedostatak građevinskih radnika, koji odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom, porast cijena građevinskog materijala, goriva i drugih elemenata. Sa porastom cijene novogradnje primjetan je i blagi porast cijena stanova u starijoj gradnji.

“Najveći procenat kupaca se odlučuje za kupovinu manjih jednoiposobnih i dvosobnih stanova površine od 35 m² do 55  m², a zbog povećane potražnje takvih nekretnina oni su ujedno i najskuplji po kvadratnom metru. Takođe se traže i trosobni stanovi do 80 m². Bitan elemenat u potražnji stanova je i činjenica da su banke snizile kamatne stope za hipotekarne i stambene kredite što olakšava kupovinu nekretnine većem broju kupaca. Takođe treba naglasiti da je od ove godine na snazi i novi Zakon o porezu na promet nekretnina kojim su date olakšice mladim ljudima, tako da su državljani BiH do 35 godina starosti, koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog Kantona, a koji nemaju nerkretnine u svom vlasništvu te prvi put kupuju stan ili kuću kojom rješavaju stambeno pitanje oslobođeni plaćanja poreza”, zaključuje Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine”.

Novi koncept urbanog življenja u Tuzli, u vidu kompleksa koji pripada modernom vremenu privodi se kraju na lokaciji naselja Zlokovac, kompanija Deling Invest je investitror a kako navode iz ove kompanije cilj je bio  da u Tuzlu donesu drugačiju, modernu arhitekturu odnosno vizualizaciju objekta te da jedinstvenim vanjskim uređenjem postave nove standarde. I u ovom objektu su sve stambene jedinice prodate već tokom same gradnje. Kako su za Tuzlanski.ba potvrdili iz Deling Investa uskoro će započeti i realizacija novih građevinskih projekata u Tuzli po jedinstvenom i prepoznatljivom načinu i modernom stilu gradnje. Trg Slobode u Tuzli je glavni Gradski trg, ujedno je i manifestacioni trg i raskrsnica pješačkih tokova u Staroj Gradskoj jezgri, u sklopu najvećeg trga u BiH izgrađen je i Stambeno-poslovni objekat “SQUARE”: „Gradnja objekta je počela u oktobru 2018. godine, uz povoljne vremenske prilike gradnja je tekla planiranim tempom, svi stanovi su već ranije prodati a radi se o ukupno 37 stambenih jedinica. Nakon završetka ovog projekta slijede novi na području grada Tuzla, o  čemu će uskoro biti više informacija“, za Tuzlanski.ba istakao je Nino Džambić, direktor “INPROZ Group”.  

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ističe da sa sigurnošću ne može reći do kada će ovakva ekspanzija trajati ali pretpostavlja će u velikim gradovima na duži rok rasti cijena nekretnina u prvim zonama: “Tržište nekretnina u BiH nije dinamično, međutim, mogu se prepoznati neki opšti indikatori koji utječu na formiranje cijena nekretnina – veća potražnja (i posljedično cijena stanova) u gradovima odnosno mjestima koji bilježe priliv stanovništva (najviše izraženo na području Kantona Sarajevo); stabilan, ali svejedno konzervativan bankarski sektor i rast kredita; minimalni, ali kontinuirani rast GDP-a odnosno ekonomije BiH; oporavak i rast građevinskog sektora, kao i dobivanje određenih poslova u inostranstvu; povećanje investicija od strane (nove) BiH dijaspore. Bitno je dodati da nemogućnost ili otežano investiranje u neke druge vrijednosti (tržište dionica, hartije od vrijednosti, kriptovalute, rizični kapital itd.), jača povjerenje BiH građana u kupovinu nekretnina koje se nerijetko vide kao alatom za dugoročno čuvanje vrijednosti (investicije). Naravno, ovo nosi niz rizika i nedostataka, što se može opširnije obrazložiti”, navodi Čavalić, te dodaje: “Sve u svemu, zbog nerazvijenosti tržišta nekretnina, nemoguće je govoriti o nekakvom balonu. Vidjet ćemo dokle će ova ekspanzija trajati. Prateći iskustva regiona i sličnih zemalja, vjerovatno je da će na dugi rok rast cijene nekretnina u prvim zonama određenih gradova (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar itd.), dok će u ruralnim mjestima doći do drastičnog pada cijena istih (kao posljedica migracija ka gradovima, ali i vani).”

Podsjećamo, na zemljištu “Livnice” u Tuzli najavljena je gradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa ‘Crystalico’ koji će predstavljati jednu od najvećih poslijeratnih investicija u BiH. U sklopu stambeno-poslovnog centra će biti restorani, saloni, dječija igrališta kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima. Ukoliko bi se realizirao ovaj projekat to bi ujedno bila i najveća investicija do sada u Tuzli koja bi napravila ‘pozitivan zemjotres’.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije