Gradi se prvi centar za odvajanje sekundarnih sirovina u samom centru Tuzle

20.12.2016. 09:37 / Izvor: Akta.ba
Gradi se prvi centar za odvajanje sekundarnih sirovina u samom centru Tuzle

Centar predstavlja pilot projekat na kojem će se vidjeti zainteresiranost građana da počnu sa odvajanjem ovih vrijednih sirovina.

Da bi se što efikasnije riješio problem odlaganja otpada na tuzlansku deponiju i da bi se smanjile njegove količine, u Tuzli je upravo počelo izvođenje radova na izgradnji oglednog centra za prikupljanje sekundarnih sirovina koji će se nalaziti u centru grada, tačnije, iza Inine pumpe u blizini Panonskih jezera.

Građanima će se pružiti mogućnost da na ovom mjestu, pored odlaganja papira, kartona, plastičnih boca (PET), plastike, limenki i metala, po prvi put mogu odlagati i staklenu ambalažu, kao i stare baterije. Formiranje Centra i uspostavljanje sistema prikupljanja i recikliranja sekundarnih sirovina,  predstavljaju značajne pomake vezane za upravljanje otpadom na području grada Tuzle, prema standardima EU.

Pored Grada Tuzla i JKP-a "Komunalac", uz finansijsku pomoć Ambasade Švicarske u BiH, u izgradnju i u proces upravljanja otpadom su se uključili i Centar za ekologiju i energiju, kao i  Eko život, ovlašteni BH operater sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH.

Centar predstavlja pilot projekat na kojem će se vidjeti zainteresiranost građana da počnu sa odvajanjem ovih vrijednih sirovina i, ako se pokažu pozitivni rezultati, projekat će se prenijeti i na druge dijelove Tuzle.

Zajedno sa Gradom Tuzla, Komunalcem i ostalim akterima, i građani će svojim uključivanjem biti pokretač za bolju, čistiju i napredniju Tuzlu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije