Gradiška: KfW banka daje grant od 24 mil. eura za problem otpadnih voda

15.12.2018. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Gradiška: KfW banka daje grant od 24 mil. eura za problem otpadnih voda

Vrijednost investicije, koja bi trebalo da se realizuje u naredne četiri do pet godina, iznosi do 24 miliona eura.

Protekle sedmice u prostorijama Opštine Gradiška održan sastanak predstavnika Njamačke razvojne banke КfW i Opštine Gradiška na kome su načelnik opštine Zoran Adžić, projektni menadžer КfW banke Štefan Rabe i direktor Кomunalnog preduzeća „Vodovod“ a.d. Gradiška Sandro Zeničanin potpisali Zapisnik o saradnji vezano za sakupljanje i prečišćanje otpadnih voda Gradiška.

Načelnik opštine je rekao da će navedeni projekat biti upućen na usvajanje Vladama Njamačke i Švajcarske izrazivši očekivanje da će Gradiška biti prva opština u Republici Srpskoj koja će dobiti značajna grant sredstva.

Vrijednost investicije, koja bi trebalo da se realizuje u naredne četiri do pet godina, iznosi do 24 miliona eura.

"Vrijednost prve faze je do 14 miliona, a druge do 10 miliona eura. Riječ je o čistim grant sredstvima koja bi bila utrošena na izgradnju glavnog gradskog prečistača otpadnih voda, proširenje primarnog kanalizacionog kolektora i izgradnju tridesetak kilometara sekundarnog kanalizacionog voda. Na ovaj način došlo bi se do sistemskog rješenja zbrinjavanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih kanalizacionih voda na prostoru grada i prigradskih naselja i rješavanja glavnog ekološkog problema Gradiške", rekao je načelnik opštine.

Prvi čovjek opštine izrazio je zadovoljstvo što je Opština Gradiška kroz realizaciju MEG projekta u kome se sa 17 mjesta od 18 opština u BiH, pomjerila na treće mjesto, prepoznata kao Opština sa velikim aktivizmom.

Projektni menadžer Njamačke razvojne banke Štefan Rabe rekao je da ova banka ima dugoročnu saradnju sa BiH koja se odnosi na projekte otpadnih voda i dodao da vlade Njamačke i Švajcarske ovim projektima pomažu zemljama koje se nalaze na putu u Evropsku uniju.

"Vlada Njamačke putem Njamačke razvojne banke trenutno ima na raspolaganju 10,2 miliona eura za pomoć Gradišci za projekat odvodnje otpadnih voda i na osnovu potpisanog sporazuma napravićemo izvještaj prema Vladi Njamačke kako bi dobili saglasnost za ova sredstva", rekao je Rabe, dodavši da je ostvarena veoma dobra saradnja sa načelikom opštine i njegovim saradnicima kao i sa predstavnicima Кomunalnog preduzeća „Vodovod“ a.d. Gradiška.

Direktor Кomunalnog preduzeća „Vodovod” a.d. Gradiška, Sandro Zeničanin rekao je da ovim projektom počinje ciklus velikih investicija kada je u pitanju komunalna infrastruktura opštine Gradiška.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije