Gradiška želi razvijati turističke potencijale, u planu izgradnja hotela

08.07.2020. 14:44 / Izvor: Akta.ba
Gradiška želi razvijati turističke potencijale, u planu izgradnja hotela

Uz podršku Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, naveo je Adžić, Gradiška pokušava da pronađe investitora za izgradnju hotela u gradu, što je temeljni uslov turističke ponude.

Umjesto inostranih putovanja i posjeta egzotičnim mjestima, naročito ljeti, u novim okolnostima uzrokovanim epidemijom virusa korona, turistički poslenici i ugostitelji u Gradiški prinuđeni su da afirmišu lokalne kapacitete za domaće goste.

To je suština stavova koje su, tokom razgovora sa Suzanom Gašić, ministarkom trgovine i turizma Republike Srpske u Gradiški iznijeli predstavnici gradske uprave, turističke organizacije i Udruženja “Glas ugostitelja”.

Oni su naglasili da Gradiška posjeduje atraktivne i privlačne kapacitete, bogatu turističku i ugostiteljsku ponudu koja nije dovoljno afirmisana.

U prvi plan stavili su Savu, Kozaru, jezera i seoski turizam.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, rekao je da gradska uprava, Razvojna agencija i Turistička organizacija, putem stimulativnih programa, nastoje obogatiti te snažnije afirmisati turističku ponudu, posebno seoskih gazdinstava koja su načinila prve korake u turizmu.

Adžić je istakao da je Gradiška zainteresovana za ubrzan razvoj turističkih potencijala Kozare. Izgradnjom moderne ceste za Mrakovicu stvoreni su odlični uslovi za nove turističke i ugostiteljske mogućnosti, piše mojagradiska.com.

Uz podršku Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, naveo je Adžić, Gradiška pokušava da pronađe investitora za izgradnju hotela u gradu, što je temeljni uslov turističke ponude.

Važnije mjesto na turističkoj i ugostiteljskoj karti, osim evidentnog obogaćivanja ponude na savskoj obali i sve većeg okupljanja mladih, rečeno je u Gradiški, mora zauzeti i Sava. Ova rijeka zahvata 57 kilometara gradiškog područja i nudi nesagledive mogućnosti, pod uslovom da se bolje osmisle sadržaji. Gradiška takođe ima mrežu biciklističkih staza, podsjeća Miloš Vujnić, direktor Turističke organizacije, koje treba mapirati i urediti, ali i druge, turistima zanimljive, lokalitete u Lijevču polju.

"Došlo je do ekspanzije izletničkog turizma, a sve više seoskih domaćinstava prihvata goste. Postoji i nekoliko arheoloških nalazišta čije uređenje je u toku, što je takođe važna karika naše ponude za turiste iz regiona, ali i cijele Republike Srpske i BiH", kaže Vujnić za Srpskainfo.

Naglašava da je turizam Gradiške, zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, fokusiran na lokalno stanovništvo i turiste iz obližnjih mjesta.

Slobodan Bencuz, vlasnik turističke agencije koja je prije epidemije organizovala desetine izleta i putovanja u inostranstvo, sada je, zbog otkazanih putovanja, prinuđen na zaokret odnosno traganje za novim aranžmanima, ali na domaćem turističkom tržištu.

"Nama su, zbog epidemije korona virusa, otkazani svi poslovi u inostranstvu, kao i dolazak stranaca. Zato smo primuđeni na novi koncept, koji podrazumijeva aranžmane u blizini odnosno na području regije i RS. Građani žele u prirodu, na rijeke, jezera", kaže Bencuz naglasivši putovanja Savom kao jednu od realnih mogućnosti.

Gradiška će dobiti podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske za programe u oblasti trgovine i turizma, rekla je za Srpskainfo u Gradiški ministarka Suzana Gašić, ističući da je u ovom gradu posljednjih nekoliko godina vidljiv značajan napredak u ovoj oblasti.

"Nadam se da ćemo boljom koordinacijom i efikasnijom razmjenom podataka obezbijediti veću podršku resornog ministarstva, za razvoj turizma na gradiškom području", rekla nam je Suzana Gašić, potencirajući Kozaru, Savu, Lijevče polje i geografski položaj Gradiške kao važne razvojne faktore.

Optimisti

U Udruženju “Glas ugostitelja”, nakon razgovora s ministarkom Gašić, rekli su za Srpskainfo da su zadovoljni sastankom i da su njihovi prijedlozi podržani, a projekti za spas sezone i rad u novim okolnostima postali sasvim realni.

"Nama je važno da radimo, poštujući mjere uzrokovane virusom korona, da se objekti ne zatvaraju, jer bismo u tom slučaju imali nesagledive štete. Većina nije otpustuila radnike, što je velika vrijednost. Sada želimo uz pomoć resornog ministarstva i gradske uprave konkurisati za nove projekte, a rad prilagoditi domaćem gostu", istakao je Vladan Šurlan, predsjednik Udruženja “Glas ugostitelja” Gradiška.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije