Gradit će se cazinska zaobilaznica, uskoro počinje otkup zemljišta

29.09.2020. 14:45 / Izvor: Akta.ba
Gradit će se cazinska zaobilaznica, uskoro počinje otkup zemljišta

Bude li sve teklo po planu, prvi radovi na obilaznici očekuju se već početkom naredne godine.

Projekti realizirani u protekloj godini i oni čija realizacija će uskoro početi glavne su teme o kojima je gradonačelnik Cazina danas razgovarao s predstavnicima Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH. Kako je istaknuto, nekoliko značajnih projekata koji su u međuvremenu završeni predstavljaju pozitivan iskorak, a dobra saradnja se nastavlja i narednom periodu.

"U dosadašnjem periodu je dosta projekata realizirano u Cazinu. Rješavali smo projekte na magistralnoj cesti M 4.2, to je bilo dosta presvlačenja od Srbljana prema Cazinu i dalje. Takođe, u projektu modernizacije cesta imali smo nekoliko crnih tačaka koje smo riješili. Prvenstveno su tu projekti Mala Lisa i Todorovo  koji su završenu u ovoj fazi. Jedan od trenutno najznačajnijih projekata za Grad Cazin je izgradnja prve faze obilaznice oko Cazina koja je ukupne dužine oko sedam kilometara i mi smo u programu modernizacije cesta iz kredita EBRD-a predvidjeli sredstva od sedam miliona eura za izgradnju te obilaznice", istaknuo je Ljubo Pravdić, direktor JP Ceste Federacije BiH.

Kada je projekat obilaznice Cazin u pitanju, Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša izdalo je urbanističku suglasnost, a gradske vlasti su proglasile javni interes. Bude li sve teklo po planu, prvi radovi na obilaznici očekuju se već početkom naredne godine, ali tu je još niz drugih projekata koji će itekako poboljšati cestovnu infrastrukturu u ovom dijelu BiH.

"Ovdje imamo listu od dvadesetak vrlo važnih projekata na području Unsko- sanskog kantona. To su vrlo značajna sredstva i ja ovom prilikom izražavam zahvalnost JP Ceste Federacije s kojima aktivno sarađujemo na realizaciji ovih projekata. Mi smo tu instanca koja donosi rješenja o saglasnosti za građevinske dozvole, a veliki teret tu nose i lokalne zajednice na kojima je prikupljanje velikih količina potrebne dokumentacije. Zajedničkim radom i u dobroj saradnji ostvarujemo vrlo važne i korisne projekte koje vidi svaki građanin", rekao je resorni ministar Adnan Alagić.

Po riječima gradonačelnika Cazina Nermina Ogreševića, koji se predstavnicima JP Ceste Federacije zahvalio na dobroj saradnji i netom završenim projektima, obilaznica Cazin otvoriće još jednu bitnu dimenziju za privredni i ekonomski razvoj.

"Kada se spoje dobronamjernost i sposobnost ljudi, kao u ovom slučaju, onda vidimo da se stvari pomjeraju sa mrtve tačke i da se projekti uspješno i na vrijeme realiziraju. Što se tiče samog Grada Cazina, za nas ali i šire područje kantona je vrlo značajan ovaj projekat zaobilaznice koji ima i budžet i projektnu dokumentaciju i sada možemo kazati da prelazi u ubrzani tempo realizacije. Naime, sada dolazi faza kada će se isplaćivati zemljište, a nakon toga će se stvoriti financijski uvjeti za raspisivanje tendera za izvođenje radova. Sve ono na čemu smo radili proteklih godina sada se i konkretno ostvaruje i mislim da je to projekat od dugoročnog značaja za razvoj Cazina u komunikacijskom smislu s kojim otvara jednu novu dimenziju, ali i za putnu komunikaciju unutar samog kantona", istaknuo je gradonačelnik Ogrešević.

Na sastanku se razgovaralo i o prikupljanju projektne dokumentacije za magistralnu cestu Bihać - Cazin - Velika Kladuša, kao i drugim vrijednim projektima koji su u pripremi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije