Gradnja podzemne garaže kod Vijećnice čeka kredit Saudijskog fonda

12.03.2014. 09:41 / Izvor: Oslobođenje
Gradnja podzemne garaže kod Vijećnice čeka kredit Saudijskog fonda

Gradnja podzemne garaže na platou prekoputa Vijećnice u Šahinagića ulici planirana je za juli ili august ukoliko Općini Stari Grad bude odobren kredit.

Gradnja podzemne garaže na platou prekoputa Vijećnice u Šahinagića ulici planirana je za juli ili august ukoliko Općini Stari Grad bude odobren kredit.

Načelnik ove Općine Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je najveći problem novac, jer Općina nije u mogućnosti da sama isfinansira cjelokupan projekt koji košta 5,7 miliona KM.

Odobrenje Vlade FBiH

"Na Kanton Sarajevo ne mogu da računam, jer nam nije platio ni za izradu izvedbenog i idejnog projekta iako smo sa njim potpisali ugovor, tako da smo ih morali sami platiti. Ni u nacrtu ovogodišnjeg budžeta nisu ništa planirali za ovu garažu, tako da se apsolutno ne mogu osloniti na njih. Međutim, najvažnije je da smo završili sve po pitanju ovih projekata, kao i svih mogućih saglasnosti za infrastrukturu. Najveći dio posla, po meni, završen je", kazao je Hadžibajrić.

Prema Hadžibajrićevim riječima, Općina je tražila 11 miliona KM kreditnog zaduženja od Saudijskog arabijskog fonda i sada se samo čeka da sredstva budu odobrena kako bi se moglo krenuti u izgradnju.

"Vijeće je dalo odobrenje, a prije nekoliko dana i Vlada FBiH, tako da još samo čekamo na Saudijski arabijski fond. Postojala je još jedan solucija, a to je da raspišemo konkurs preko komercijalnih banaka, da im damo određene uslove, međutim, na prošloj sjednici Vijeća to nije prihvaćeno", istakao je Hadžibajrić i dodao da bi se iz ovog kredita finansirala i izgradnja dvorane u OŠ "Edhem Mulabdić" na Bistriku i nadogradnja Doma zdravlja Stari Grad.

Najveći trg

Podzemna garaža će biti izgrađena na površini od 3.500 kvadratnih metara. Imat će dvije etaže sa 155 parking-mjesta. Ujedno bi bio riješen i nadzemni dio garaža. Nadzemni dio je planiran za gradnju trga i zelenih parkovskih površina sa sadržajima za djecu.

"Trg bi bio površine 4.950 kvadratnih metara. Predstavljao bi najveći trg u KS-u. Služio bi za održavanje kulturno-umjetničkih manifestacija tokom cijele godine. S obzirom na to da sami idemo u izgradnju garaža i uređenje trga, sav prihod od korištenja bi išao Općini", zaključio je Hadžibajrić.

Značaj izgradnje podzemne garaže je ogroman s obzirom na to da je, kako je naglasio Hadžibajrić, najmanje parking-prostora na području ove općine, kao i u Centru. Izgradnjom garaže riješio bi se veliki problem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije