Investicije / NEKRETNINE

Gradske vlasti planiraju izradu novih biciklističkih staza: Banja Luka ponovo grad biciklista

14.02.2009. 10:57 / Izvor: Nezavisne novine

Realizacijom projekta izgradnje novih biciklističkih staza Banjalučani će moći izbjeći svakodnevne gužve u saobraćaju i biciklom stići na bilo koju destinaciju u gradu.

Gradske vlasti se nadaju da će se građani radije opredijeliti za bicikl nego za automobil i da će tako doprinijeti smanjenju saobraćajnog zagušenja, ukupnih troškova prevoza i poboljšanju kvaliteta vazduha. Pored toga, projektom je predviđeno da će biti smanjeni zahtjevi za parkiranje u užoj gradskoj zoni.

Nedeljko Vučen, šef Odsjeka za saobraćaj pri Administrativnoj službi grada, je rekao da gradske vlasti žele da smanje svakodnevne saobraćajne gužve i podsjete Banjalučane na vrijeme kada je njihov grad bio prepoznatljiv po velikom broju biciklista.

"Problem saobraćajnih zakrčenja je sve veći zbog povećanja broja automobila. Samim tim, dolazi do veće zagađenosti vazduha, što baš nije u skladu s reputacijom našeg grada kao grada zelenila i zdravog života. Pored biciklističkih staza, planirali smo napraviti posebna mjesta gdje bi se bicikli mogli ostaviti i na kojima bi bilo moguće izvršiti neke sitne popravke na biciklima", rekao je Vučen.

U gradu već postoji izgrađen jedan broj parking mjesta za bicikliste, ali to ne zadovoljava njihove potrebe. Najveći javni parking za bicikliste se nalazi u parku "Petar Kočić", ali je on skoro u potpunosti iskorišten. Često na njemu nema dovoljno mjesta za parkiranje za sve one koji bi željeli da ostave bicikl. Veći broja parking mjesta za bicikle je projektom planiran u centralnoj gradskoj zoni, odnosno na Trgu Krajine, kod Narodnog pozorišta RS, opštine i Banskog dvora, Jevrejskoj ulici, kod "Tržnice", na ulazu u tvrđavu Kastel i kod crkve Svete trojice. Biciklisti će svoja vozila moći ostavljati i na posebno uređenim mjestima u kampusu Univerziteta, kod svih fakulteta, srednjih i osnovnih škola i u parku "Mladen Stojanović".

"Najbitnije je da podstaknemo ljude da za ispunjavanje svojih dnevnih obaveza koriste bicikl, a ne automobil jer je vožnja biciklom zdravija i ekonomičnija. Ako bi se to prepoznalo, značajno bismo smanjili saobraćajne gužve. Mreža biciklističkih staza će se prostirati čitavim gradom, a zasad nam je prioritet da povežemo već postojeće biciklističke staze", dodao je Vučen.

Plan izgradnje biciklističkih staza je podijeljen u tri faze. Već je izvršena rekonstrukcija staze za bicikle u Ulici knjaza Miloša, a poslije toga na red dolaze Bulevar vojvode Živojina Mišića i Ulica braće Pišteljića, koje su ocijenjene kao neupotrebljive za bicikliste u ovom trenutku.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović je pri potpisivanju ugovora za izradu biciklističke studije s novosadskim Fakultetom tehničkih nauka istakao da korištenje bicikla u prevozu ime višestruku korist.

"Apelovaćemo na građane da više koriste bicikl kao prevozno sredstvo, ali za to, naravno, treba stvoriti uslove", rekao je Davidović.

Prema projektu, prva faza izgradnje biciklističkih staza biće završena još ove godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije