Investicije / PROJEKTI

Grant od 595 hiljada eura za bolje vodosnabdijevanje u Zvorniku

19.02.2021. 08:31 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Grada Zvornika i Evropske investicione banke, Zajednički evropski fond za Zapadni Balkan/VB-IG04-BIH-ENV-02, "Bosna i Hercegovina, VATSAN program (Program vodosnadbijevanja i sanitarnih usluga) u Republici Srpskoj: Lokanj - Pilica: vodosnabdijevanje Faza 1 i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda za naselje Tabance u Gradu Zvorniku".

Grant Evropske unije je vrijedan 595 hiljada eura, a ukupan cilj Projekta je da se unaprijedi i poboljša sistem vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u Zvorniku.

To će se ostvariti izgradnjom sistema koji će garantovati snabdijevanje dovoljnih količina higijenski sigurne vode potrošačima i izgradnju lokalnog postrojenja za prečišćavanje za naselje Tabanci.

Ovim grantom je pokrivena polovina ukupno potrebnih sredstava za realizaciju Projekta procijenjene vrijednosti 1.190.000,00 eura, a preostala sredstva su obezbijeđena zajmom EIB-a od 254,8 hiljade evra i domaćim doprinosom od  340,2 hiljada. 

Prijedlog sporazuma o grantu sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije