Investicije / PROJEKTI

Grupa od 15 inžinjera iz Kine dolazi u Tuzlu, kreće gradnja Bloka 7

30.07.2020. 09:59 / Izvor: Avaz.ba

Početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, koji je u martu prolongiran zbog pandemije koronavirusa, predviđen je za početak avgusta, kada je planiran dolazak prve grupe radnika iz Pekinga u BiH, saznaje „Avaz“.

Veliki projekt

Ovu informaciju potvrdio nam je Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u „Elektroprivredi BiH“ i šef ovog velikog državnog projekta. Radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji u BiH, vrijednoj 1,4 milijarde maraka (722 miliona eura).

Blok 7 će graditi kineski konzorcij „China Gezhouba Group Company Limited Peking“ i “Gedi - Guandong Electric Power Design Institute“, a njihovi inžinjeri će do 10. avgusta doći u BiH. Već je rezerviran i avionski let, a o svemu je obaviještena Uprava EPBiH.

Salkić nam je potvrdio da najprije stiže grupa od 15 inžinjera, a zatim hiljade radnika ovog konzorcija u određenim grupama.

"Ovo je tek prva inžinjerska postava, a u špici izgradnje Bloka očekujemo oko 1.000 radnika na gradilištu. Nakon 14-dnevne samoizolacije, oni će započeti rad sa stručnim ekipama EPBiH", rekao nam je Salkić.

Sve spremno

Pojasnio nam je da je u prethodnom periodu intenzivno rađeno na baznom dizajnu Bloka, putem elektronske komunikacije, a nakon dolaska kineskih partnera, taj posao će biti i okončan.

Pripremni radovi koje realizira “Elektroprivreda” odvijaju se po dinamičkom planu i gradilište je spremno za predaju kineskim partnerima za potrebe njihove mobilizacije - rekao nam je Salkić.

Uplaćen avans, banka dala pare

„Elektroprivreda BiH“ uplatila je prije mjesec 214 miliona maraka avansa kineskim partnerima.

Na ovaj način ova državna firma ispoštovat će svoj dio obaveza iz ugovora i investicije vrijedne 1,4 milijarde maraka, koju su odobrili Vlada i Parlament Federacije. Gradnja će biti finansirana kreditnim sredstvima „Exim banke“, dok je 15 posto EPBiH izdvojila iz vlastitih sredstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije