Investicije / PROJEKTI

Hadžići: Počela gradnja glavnog fekalnog kolektora Dupovci-Resnik

02.06.2014. 16:11 / Izvor: eKapija.ba

Radnici JKP Komunalac Hadžići počeli su sa izvođenjem radova na sanaciji postojećeg i izgradnji dijela novog glavnog fekalnog kolektora Dupovci-Resnik ukupne dužine 8943 metra. Vrijednost radova koje finansira Općina Hadžići iznosi 1.960.000,00 KM.

Ovaj kolektor će biti izgrađen od GRP (poliesterskih) kanalizacionih cijevi sa poboljšanim spojnicama za obezbjeđenje vodonepropusnosti, unutarnjeg promjera cijevi Ø 300, Ø 400 i Ø 500. Broj stanovnika naselja koja gravitiraju budućem kolektoru i koji će biti priključeni na ovaj objekat je 8.637. Kolektor će sakupiti sve sanitarno-fekalne otpadne vode iz gravitirajućih naselja, koji danas svoje otpadne vode ispuštaju u rijeku Zujevinu i time onečišćuju ekosistem, i na taj način spriječiti zagađenje riječnih tokova i tla što će značajno poboljšati uslove za život lokalne zajednice.

Može se reći da je od svih komunalnih infrastrukturnih sistema na području Kantona Sarajevo najlošija situacija u oblasti odvodnje i prečišćavanja otpadnih i oborinskih voda na području općine Hadžići. Centralni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda Kantona Sarajevo je potpuno devastiran i van funkcije.

Kolektor Hadžići – Mostarsko raskršće - Blažuj, zbog lošeg izvođenja i održavanja ne zadovoljava svoju funkciju. JKP ”Komunalac”d.o.o. Hadžići upravlja sa tri kanalizaciona sistema (Hadžići, Pazarić i Tarčin) i kolektorom Hadžići - Mostarsko raskršće - Blažuj, na koja je priključeno 6.360 korisnika, tj. cca 38,84 % stanovnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije