Harysco Sarajevo i Dobojputevi dobili posao vrijedan 895.870 KM

23.01.2015. 15:25 / Izvor: eKapija.ba
Harysco Sarajevo i Dobojputevi dobili posao vrijedan 895.870 KM

Kompanije Harysco d.o.o. Sarajevo i Dobojputevi dobili su na tenderu poslove za proširenje sistema prikupljanja otpadnih voda u Općini Doboj Jug čija je vrijednost 895.870,54 KM, a biće finansirani sredstvima iz EIB-ovog kredita i IPA fonda.

Kompanije Harysco d.o.o. Sarajevo i Dobojputevi dobili su na tenderu poslove za proširenje sistema prikupljanja otpadnih voda u Općini Doboj Jug čija je vrijednost 895.870,54 KM, a biće finansirani sredstvima iz EIB-ovog kredita i IPA fonda, navodi se na internet stranici Općine Doboj Jug.

U srijedu, 22. januara 2015. godine u Doboj Jugu potpisan je ugovor sa ovim firmama.

U izjavi koju je načelnica Općine Doboj Jug Jasminka Begić dala za NTV Smart navodi se da se radi o jednoj od vrijednijih investicija koje su ikada bile na području današnje općine.

Iz Općine podsjećaju da je izgradnja nove zgrade Osnovne škole (OŠ) „21 mart“ sa dvoranom iznosila oko 1,5 miliona KM, mosta na rijeci Bosni 1.000.000 KM,  a da je ovo treća po vrijednosti značajna investicija.

Begić je kazala da će se ovim projektom steći uslovi da se najvećim dijelom općine konačno uspostavi primarna kanalizaciona mreža koja će se naslanjati, na budući zajednički prečistač otpadnih voda za tri općine: Tešanj, Usora i Doboj Jug, a što će se znati nakon izrade Studije izvodljivosti koja je u završnoj fazi.

Predstavnik firme Harysco d.o.o. Sarajevo Mujo Zećo rekao je da ova firma postoji od 1994. godine i da su iza nje realizovani slični brojni projekti diljem Bosne i Hercegovine.

Spomenuo je da je većina ljudi u ovoj firmi iz bivše prijeratne specijalizovane organizacija za izvođenje građevinskih radova u ovoj oblasti 'Unioninvest' i da će izgradnja primarne kanalizacione mrežu dužini od 8,5 km u Doboj Jugu biti samo jedan od novih izazova koje će sa domaćom firmom Dobojputevi iz ove općine završiti u planiranom roku, a on je 300 dana od dana uvođenja u poslove.

 Planirano je, ovisno o vremenskim prilikama, da radovi otpočnu sredinom idućeg mjeseca.

Nadzor na ovim poslovima obaviće konzorcij francuske firme Berger koja ima predstavništvo u Sarajevu.

Inače, ova firma izvodi nadzor nad radovima na zamjeni azbestno-betonskih cijevi koje izvodi u Općini Doboj Jug čije radove izvodi takođe konzorcij domaćih firmi Bujice Konjic i JKP VIS Doboj Jug.

Ovi radovi trenutno su u toku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije