Hemijska prerada kukuruza Draksenić ide u stečaj

22.05.2020. 11:42 / Izvor: Nezavisne novine
Hemijska prerada kukuruza Draksenić ide u stečaj

Problemi u "HPK Draksenić" kako piše portal Capital počeli su tokom prošle godine kada je radnicima tri mjeseca kasnila plata.

Fabrika Hemijske prerade kukuruza Draksenić iz Kozarske Dubice podnijela je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad ovim preduzećem zbog nemogućnosti izvršavanja finansijskih obaveza.

Problemi u "HPK Draksenić" kako piše portal Capital počeli su tokom prošle godine kada je radnicima tri mjeseca kasnila plata.

Kulminacija je stigla ovih dana kad je uprava preduzeća predala Okružnom privrednom sudu u Prijedoru zvaničan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad HPK Draksenić.

Kao glavne razloge za nefunkcionalnost preduzeća navode nisku otkupnu cijenu šećera na evropskom tržištu, dotrajalost fabrike, odnosno proizvodnog pogona.

Takođe, za krah HPK Draksenić uprava navodi da je kriva i epidemija virusa korona, jer im je zaustavila preradu kukuruza za Studen grupaciju.

Međutim, loše stanje u kojem se nalazi ova fabrika bilo je vidljivo i prije početka vanrednog stanja i krize uzrokovane pandemijom COVID-19, kada su im blokirani svi računi.

Od uprave smo pokušali da dobijemo odgovore šta se desilo sa HPK Draksenić i najavljivanom privatizacijom, međutim, na naše pozive se niko nije javio.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS najavljivalo je pomoć u vidu tri tone kukuruza, te vodilo pregovore sa Studen grupacijom oko privatizacije ovog preduzeća, ali to se na kraju nije realizovalo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije