Historijski projekt za sve Bišćane: Počeli radovi na izgradnji kanalizacije

29.07.2013. 12:33 / Izvor: eKapija.ba
Historijski projekt za sve Bišćane: Počeli radovi na izgradnji kanalizacije

Nakon višegodišnjeg odlaganja u bihaćkom naselju Bakšaiš započeli su radovi na izgradnji kanalizacije. Početak radova u Bakšaišu odnosi se na komponentu 1 čija je ukupna vrijednost 11.322.798 eura.

Nakon višegodišnjeg odlaganja u bihaćkom naselju Bakšaiš u prisustvu Emdžada Galijaševića, Općinskog načelnika Bihaća i predstavnika izvođača radova,  započeli su radovi na izgradnji kanalizacije u sklopu Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u općini Bihać. Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu u novijoj historiji Bihać kojim se namjerava dugoročno kvalitetno riješiti pitanje upravljanja otpadnim vodama. Projekat se sastoji iz dvije komponente – komponenta 1 odnosi se na projektovanje izgradnju kolektora i mreže fekalne i oborinske kanalizacije, a komponenta 2 se odnosi na projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Realizacija projekta započela je krajem 2009. godine kada su potpisani sporazumi s KfW bankom, kao najvećim financijerom, o implementaciji i finansiranju Projekta odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u općini Bihać. U periodu od 2010. do 2013. godine provedene su opsežne aktivnosti kako bi se omogućila implementacija projekta na terenu. Ove aktivnosti su obuhvatale ishođenje raznovrsnih dozvola i odobrenja, provođenje međunarodnih tendera za izbor konsultanta i izvođača, izradu studijske i projektne dokumentacije i provođenje opsežne potpune i nepotpune eksproprijacije zemljišta.

Prema riječima načelnika Galijaševića  početak radova u Bakšaišu odnosi se na komponentu 1 čija je ukupna vrijednost 11.322.798 eura, a izvođač je hrvatsko-bosanskohercegovački konzorcij „Aquaterm-Dalekovod-Rad“.

Ovaj projekat nažalost uvijek se najavljivao pred izbore, a poslije izbora nikada nije počeo. Ipak, evo dočekali smo i početak ovog historijskog projekta za sve Bišćane koji će dobiti najsavremeniju kanalizaciju i pročišćivač  otpadnih voda. Sa ponosom mogu reći da je Bihać danas najveće gradilište u Bosni i Hercegovini jer je ukupna vrijednost prve  faze projekta  24,1 milion eura. KfW banka sudjeluje sa 17,5 miliona eura, Općina Bihać sa 1,75 miliona eura, Fond za zaštitu okoliša FBiH sa 2 miliona eura i Evropska komisija sa 2,9 miliona eura obezbijeđenih iz IPA fonda. Pored navedenih sredstava Općina Bihać uložiće dodatnih oko 2,4 miliona KM za troškove eksproprijacije“, kazao je načelnik Galijašević.

On je istakao da će radovi koji kreću iz tzv. zone „Bakšaiš-Kralje“ obuhvatiti izgradnju kanalizacionih kolektora, nužnu rekonstrukciju pojedinih dijelova postojeće kanalizacione mreže te izgradnju nove fekalne i oborinske kanalizacije (separatni sistem) ukupne dužine 54 km (33 km fekalne i 21 km oborinske kanalizacije). Projekat se izvodi u 7 zona i to Jezero-Privilica, Ozimice, Ružica, Prekounje, Hatinac, Bakšaiš – Kralje i Vrkašić. Također će se ostaviti mogućnost za buduće priključenje zone Kamenica na novi kanalizacioni sistem “. Izgradnja kanalizacije u zoni „Bakšaiš-Kralje“ obuhvatiće izgradnju 4044 m glavnih kolektora , 5680 m fekalne kanalizacione mreže, 5615 m oborinske kanalizacione mreže, 274 nova kućna priključka na oborinsku kanalizaciju i 274 nova kućna priključka na fekalnu kanalizaciju.

Zbog svoje složenosti i obima, Projekat je podijeljen u dvije faze implementacije:

1. faza: period 2009 – 2015. godine, obuhvata izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, glavnih i sekundarnih kolektora i mreže fekalne i oborinske kanalizacije do iznosa obezbijeđenih sredstava, uključujući i stavljanje sistema u funkciju;

2. faza, period 2015 – 2030. godine, obuhvata realizaciju kompletne infrastrukture u skladu sa Master planom, te proširenje kapaciteta postrojenja za prečišćavanje, u skladu sa povećanjem broja korisnika. Ova faza će se implementirati u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije