Hoće li povećanje cijena građevinskog materijala dovesti do poskupljenja nekretnina?

12.07.2021. 11:42 / Izvor: BHRT
Hoće li povećanje cijena građevinskog materijala dovesti do poskupljenja nekretnina?

Neki artikli, kao što je željezo, dostigli su poskupljenja i do 70 posto.

Cijene građevinskog materijala u posljednje vrijeme konstantno se povećavaju.

Neki artikli, kao što je željezo, dostigli su poskupljenja i do 70 posto.

Dok građani strahuju da bi to moglo dovesti prvenstveno do poskupljenja nekretnina, upućeni kažu da, ukoliko i dođe, ono ne bi trebalo biti veliko.

Cijene se povećavaju i taj trend se nastavlja, kažu nam u firmi koja se bavi proizvodnjom građevinskog materijala. Dodaju, evidentan je i nedostatak robe na tržištu.

Amra Šabanović, portparol građevinske firme: 

"Kao menadžment smo zauzeli poziciju da je naš osnovni cilj ove godine osigurati kontinuitet isporuke kako bismo osigurali funkcionalnost građevinske sezone i naše proizvodnje. Neki su možda ovu priluku iskoristili za kratkoročnu zaradu ali mi smo cijene dizali tek kada nabavimo skuplje sirovinu, a ne kada se desi porast na berzi. Berza je u ovom mopmentu skuplja nego tržište BiH", rekla je Šabanović. 

Određeni disbalansi na svjetskom tržištu, ali i kod nas, početkom godine prouzrokovali su i poskupljenje građevinskog materijala, prije svega željeza i čelika, ali i nafte. Stoga su firme koje se bave trgovinom željeza, koje je poskupilo 70 posto, i obojenih metala, ali i izolacionih materijala, prve osjetile poskupljenja, koja bi za manje firme mogla biti i fatalna.

Haris Kadić, agent za nekretnine

"Umjesto 100 kg željeza po 10 km, kupimo 100 kg po 11. E ne može stan odmah biti skuplji za 700 km. To je vrlo važno da auditoriji shvati da nije neminovno poskupljenje građevinskog materijala osnovni faktor povećanja cijene", rekao je Kadić. 

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona: 

"Teško je sada reči ali neka lančana povećanja cijena su zakonomjerna, neka manje zakonomjerna i manje zavisna jedna od drugih. Moglo bi da se odrazi na vrijednost, odnosno cijene nekretnina. Što se mi zaista nadamo da neće doći jer ta industrija je bez obzira na koronu, mi smo svi svjedoci da su radnici ipak tu radili", istakla je. 

Iz Privredne komore Federacije BiH podsjećaju da se stabilizacija na domaćem tržištu može očekivati kada se dešavanja u svjetskim razmjerama vrate u normalu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije