Holandski grant od 2,9 mil. eura za modernizaciju puta Nevesinje-Berkovići

13.02.2018. 11:37 / Izvor: Akta.ba
Holandski grant od 2,9 mil. eura za modernizaciju puta Nevesinje-Berkovići

R-435 je regionalni put dužine 32 km koji povezuje opštine Nevesinje i Berkoviće.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Vjekoslav Bevanda je 08. februara 2018. godine potpisao grant sa vladom Nizozemske za modernizaciju regionalnog puta R-435 između Nevesinja i Berkovića.

R-435 je regionalni put dužine 32 km koji povezuje opštine Nevesinje i Berkoviće. Ovaj put je sagrađen krajem 19. vijeka i trenutno je u vrlo lošem stanju, zbog čega je nemoguće voziti brzinom većom od 40 km/sat. Kao posljedica toga, građani ova dva grada moraju voziti velike daljine obilaznim putevima kako bi stigli u škole, bolnice i druge javne ustanove.

Ovaj projekat će modernizirati regionalni put i poboljšati dostupnost i mogućnosti za ekonomski rast obje opštine, koje imaju više od 15.000 stanovnika.

Grant u iznosu od 2,9 miliona eura odobrio je ORIO u ime Ministra spoljne trgovine i razvojne saradnje Nizozemske. Ministarstvo za saobraćaj i veze Republike Srpske prijavilo se za grant iz programa ORIO, koji je namijenjen za razvoj infrastrukture, a u ime nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova ga implementira Nizozemska agencija za privredu.

Projekat ORIO ima za cilj da doprinese razvoju drustvenog i privatnog sektora. Za Bosnu i Hercegovinu odobrena su tri ORIO granta u vrijednosti od vise od 13 miliona eura.

Ukupni investicioni troškovi modernizacije puta iznosiće 12,3 miliona eura, od čega će ovaj grant pokriti 27%, dok će preostala potrebna sredstva obezbediti Javno preduzeće Putevi RS, podržano garancijom Ministarstva finansija.

Očekuje se da će obnova puta biti završena do kraja 2021. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije