Hotel Ero prodat za 10 miliona KM

31.07.2017. 07:44 / Izvor: Dnevni list
Hotel Ero prodat za 10 miliona KM

Najpoznatiji mostarski hotel-Hotel Ero uskoro će biti prodan Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona i to za oko 10 miliona maraka.

Najpoznatiji mostarski hotel-Hotel Ero uskoro će biti prodan Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona i to za oko 10 miliona maraka.

Vlada FBiH u petak je na hitnoj sjednici Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje dala suglasnost za provođenje postupka prodaje hotela Ero, koji je u vlasništvu ovog zavoda, ukupne površine 9.591,04 m2, Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona. 

Prodaja će biti izvršena po cijeni od 1.100 maraka po m2 i s rokom isplate u četiri kvartala.

Glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović rekao je za Dnevni list kako je ova kantonalna Vlada uradila sve predradnje, te kako je samo ostalo da se potpiše sporazum. Kazao je i kako trenutna zgrada hotela ne može odgovoriti potrebama kantonlnih ministarstava, te kako će se nakon što hotel i zvanično bude kupljen prijeći na izradu projekta za prenamjenu objekta.

Pavlović je na pitanje da li je upoznat sa sudbinom radnika hotela, podcrtao da Vlada kupuje samo zgradu i zemljište, te kako nemaju nikakvih obaveza prema radnicima koji su radili u Eri.

Glasnogovornik Zavoda MIO FBiH Tomislav Kvesić pojašnjava kako radnici nisu ni obaveza Zavoda, osim onih koji su obuhvaćeni sporazumom o socijalnom zbrinjavanju. 

Takvih ima oko 35 i oni će od Zavoda dobiti otpremnine. Ostale radnike, kaže Kvesić, vjerojatno treba zbrinuti preduzeće i osnivač preduzeća.

Osnivač hotela Ero je Grad Mostar, a hotel Ero je godinama u zgradi Zavoda koja je nekada bila Dom penzionera boravio pod kirijom.

Iz Gradske uprave Mostara o ovom pitanju nisu se nikada oglašavali. Direktor hotela u nekoliko navrata je kazao kako će jedan dio radnika dobiti otpremnine od Zavoda, drugi će otići u penziju, dok će treći naći zaposlenje u vladi, a o kojoj vladi je riječ i na kojim poslovima nije pojasnio.

Duplo manja cijena

Hotel Ero inače je ranije nuđen za 24 miliona maraka, no ni nakon petnaest godina nije se našao novi vlasnik, a Zavod MIO je u više navrata naglašavao kako ne znaju šta će sa tim objektom. 

Novac od ovog objekta bit će potrošen za redovno poslovanje Zavoda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije