Hrvatska obezbijedila 785.000 kuna za projekte od interesa za Hrvate u BiH

02.01.2019. 10:01 / Izvor: Oslobođenje
Hrvatska obezbijedila 785.000 kuna za projekte od interesa za Hrvate u BiH

Cilj je promicanje veza i jačanja saradnje Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta - promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije...

Temeljem provedenog drugog Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu, koji je bio objavljen na službenim mrežnim stranicama Središnjeg državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, od 10. oktobra do 9. novembra 2018. godine, donijeta je Odluka o dodjeli finansijske potpore za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu.


Javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja saradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te pomoći ugroženim pojedincima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Na otvoreni drugi Javni poziv, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske primio je 761 prijavu u kategorijama neprofitne organizacije, fizičke osobe te kategoriji ugroženi pojedinci. 


Neprofitne organizacije izvan Republike Hrvatske i u Republici Hrvatskoj koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske kao i fizičke osobe čiji projekti obuhvataju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Republike Hrvatske bili su u mogućnosti prijaviti projekte i aktivnosti iz područja kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, kao i unapređenja svih oblika saradnje između Republike Hrvatske i Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Središnji državni ured za Hrvate izdvojio je sredstva u vrijednosti od 1.816.000 kuna (cca. 479.398 KM) za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu.

Ovom odlukom 748.000 kuna (cca. 197.461 KM) dodijeljeno je neprofitnim organizacijama, fizičkim osobama i ugroženim pojedincima, Hrvatima, u Bosni i Hercegovini. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije