Hrvatski biznismen želi kupiti devastirano odmaralište Duće u Dugom Ratu

12.09.2017. 08:53 / Izvor: Oslobođenje
Hrvatski biznismen želi kupiti devastirano odmaralište Duće u Dugom Ratu

Poznati biznismen iz Hrvatske se obratio i rekao da je spreman uplatiti odmah traženi iznos samo da se skinu sudske zabrane koje postoje na Duće.

Čim Grad Zenica skine zabrane za prodaju imovine odmaralište Duće, spreman sam u roku od 24 sata dovesti poznatog investitora iz Hrvatske koji će ponuditi cijenu traženu u prvom krugu prodaje, kaže za Oslobođenje Eldin Vraće, privrednik iz Zenice i lider partije Snaga centra. Tvrdi da Grad ne treba smanjivati traženu cijenu od devet miliona niti raspisivati drugi krug prodaje, već da se treba fokusirati na ukidanje zabrane.

"Poznati biznismen iz Hrvatske mi se obratio i rekao da je spreman uplatiti odmah traženi iznos samo da se skinu sudske zabrane koje postoje na Duće. Radi se o čovjeku koji je spreman i na javno-privatno partnerstvo sa Zenicom", ističe Vraće.

Dodaje da je Grad Zenica vratio odmaralište u svoje vlasništvo, nakon čega je preduzeće Tisa iz Busovače kao pravni nasljednik Zenicatrans OUR ugostiteljstvo, na sudu u Hrvatskoj postavilo zabilježbu gdje tvrdi da je ono vlasnik i čeka se presuda.

"Grad Zenica treba urgentima da zatraži od Županijskog suda u Splitu da se skine zabilježba. Nakon toga Zenica bi imala čist ZK izvadak i mogla bi prodati odmaralište. Sporošću pravosudnog sistema u Hrvatskoj ili kočenjem nekog drugog to još nije riješeno. Kako se radi o imovini milionske vrijednosti, Zenica može urgentima da traži donošenje presude kako bismo dobili potvrdu o vlasništvu", napominje Vraće.

Kaže da će na narednoj sjednici Gradskog vijeća Snaga centra tražiti povlačenje prodaje Duća putem međunarodnog tendera, jer “niko ne želi uplaćivati sredstva a da nije siguran hoće li moći to i kada uvesti u vlasništvo”.

Podsjetimo, na međunarodni javni poziv za prodaju zeničkog odmarališta u Hrvatskoj nije pristigla nijedna ponuda. Mirsad Heleg, predsjednik Komisije za pripremu i provođenje javnog poziva Grada Zenice, ističe da su članovi Komisije donijeli preporuke, te se uskoro očekuje novi poziv.

"Bilo je dosta onih koji su se interesovali, koji su dolazili u Gradsku upravu, ali niko nije u skladu sa procedurom poslao zvaničnu ponudu za Duće. Napravićemo izvještaj za gradonačelnika Fuada Kasumovića i predložiti da se obnovi javni poziv. Vidjećemo u razgovoru sa njim da li će imati neke sugestije prije novog tendera", kaže Heleg.

Među potencijalnim investitorima, kako nezvanično saznajemo, osam je firmi iz Poljske, Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nije poznato koji su razlozi zašto niko nije poslao zvaničnu ponudu.

Gradske vlasti Zenice objavile su 28. juna međunarodni javni poziv za dostavu pisama namjere s ciljem kupovine nekretnina odmarališta Duće, u općini Dugi Rat, u Hrvatskoj, koji je trajao dva mjeseca. Odmaralište Duće prostire se na površini od blizu 12.000 kvadratnih metara, a zemljište je u vlasništvu Grada Zenica.

Radi se o zemljištu koje je tadašnja Skupština opštine Zenica 1962. godine kupila od fizičkih lica, a u pitanju je više od 20 parcela. Sagrađeni su sportski tereni, jedan objekat na plaži, a iznad ceste čvrsti objekti sa bungalovima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije