Investicije / NEKRETNINE

Hypo Alpe Adria prodaje imovinu Sarabona čiji dug prema banci iznosi 2,6 mil. KM

03.11.2009. 11:58 / Izvor: Nezavisne novine

Hypo Alpe Adria banka neće udovoljiti zahtjevu Odbora povjerilaca sarajevskog "Sarabona" da im da šest mjeseci roka kako bi pokušali prodati imovinu fabrike prije nego što to sudskim putem učini banka.

U Odboru povjerilaca firme "Sarabon", koja je u stečaju od kraja 2006. godine, kazali su da je upitno da li će, nakon što imovina bude prodana putem suda, ostati novca za izmirenje obaveza prema ostalim povjeriocima, prije svega radnicima koji potražuju 5,3 miliona KM. Predsjednik Odbora Hamdo Duraković istakao je da postoji mogućnost da, s obzirom na ovakvu odluku banke, protiv nje podnesu krivičnu prijavu jer nije blagovremeno intervenisala, te raskinula kreditni ugovor i počela prinudnu naplatu mnogo prije stečaja.

"Banka nije kontrolisala nenamjensko trošenje sredstava. Kredit nije ni spasio firmu, nego je povećao dubiozu. Banka je učinila niz propusta i moguće je da ćemo podnijeti krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti za prestanak rada preduzeća", rekao je Duraković.

Dodao je da će uraditi i analizu dosadašnjeg rada Odbora povjerilaca i predati je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu kako bi ih informisali o našem radu i dali svoja zapažanja o propalim prodajama imovine.

Hypo banka ima hipoteku nad nepokretnom imovinom "Sarabona" i dobila je rješenje suda da svoja potraživanja može namiriti odvojeno od ostalih povjerilaca kojima fabrika duguje. Iz banke su napomenuli da su 2004. godine pokrenuli postupak ovrhe, odnosno prinudne naplate, nad imovinom "Sarabona", te da do sada nisu naplatili svoja potraživanja. Dodali su da nisu sprečavali Odbor povjerilaca da prodaje imovinu smatrajući da bi tako moglo doći do obeštećenja radnika u što većem obimu.

"Sarabon" povjeriocima duguje oko 18 miliona, a dug banci, bez kamata, je oko 2,6 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije