Investicije / PROJEKTI

I rekonstrukcija Štrosmajerove ulice došla na red

24.12.2018. 09:56 / Izvor: Oslobođenje

Općina Stari Grad će i u 2019. ulagati u putnu infrastrukturu. Između ostalog, planirana je rekonstrukcija Ulice Štrosmajerova. Kako nam je kazao Ibrahim Hadžibajrić, načelnik ove općine, u toku su pripreme za raspisivanje postupka javne nabavke za izbor izvođača radova i obnove dozvola za građenje za radove na rekonstrukciji Štrosmajerova.

Vodovodna mreža

"U ovoj ulici planirana je rekonstrukcija vodovodne mreže, rješavanje sistema oborinske odvodnje, te popločavanje. Rekonstrukcija podrazumijeva zamjenu postojećih ploča novim. Sanacija će početi na proljeće i projekat će finansirati Direkcija za puteve KS-a i Općina Stari Grad", istakao je Hadžibajrić i dodao kako je planirano i popločavanje Ulice Ferhadija (od apoteke Stari Grad do Slatkog ćošeta).

U toku je priprema projektno-tehničke dokumentacije za radove na popločavanju ulice. Radit će se rehabilitacija ulice sa uspostavom oborinske odvodnje. Uklonit će se postojeće ploče i zamijeniti novim. Radove će finansirati Direkcija za puteve KS-a i Općina Stari Grad.

"Do kraja ove godine bit će završena projektno-tehnička dokumentacija, nakon čega slijedi postupak izbora izvođača. Početak radova planiran je na proljeće", dodao je Hadžibajrić.

U Starom Gradu planirana je i rehabilitacija/sanacija ulica Kovači i Ploča.

Oštećenja

Usljed obilnih padavina u toku 2018, odnosno uticaja površinskih voda koje su prodirale u kolovoznu konstrukciju, došlo je do značajnih oštećenja ulica Kovači i Ploča. Izrađen je elaborat njihove sanacije i izabrani izvođači koji će radove početi na proljeće. U ulicama će se jednim dijelom zadržati kocka, a drugi dio će se asfaltirati. Na dionici od Čekrečijine džamije do Muzeja Alije Izetbegovića u Ulici Ploča, zadržat će se kaldrma kao prepoznatljiva autentičnost Sarajeva i Čaršije. Od Muzeja Alije Izetbegovića do spoja sa ulicama Hadžijamakova i Mustafe Dovadžije je predviđeno asfaltiranje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije