Ide izrada glavnog projekta: Sve bliže gradnji brze ceste prema Travniku

23.01.2018. 11:34 / Izvor: Akta.ba
Ide izrada glavnog projekta: Sve bliže gradnji brze ceste prema Travniku

IPSA Institutu iz Sarajeva, JP Autoceste FBIH su povjerile ugovor Izrade glavnih projekata petlji brze ceste na dijelu Vitez-Nević Polje.

IPSA Institutu iz Sarajeva, JP Autoceste FBIH su povjerile ugovor Izrade glavnih projekata petlji brze ceste na dijelu Vitez-Nević Polje i priprema projektne dokumentacije neophodne za početak fazne izgradnje brze ceste Lašva-Nević Polje (izlaz iz poslovne zone Vitez-petlja Nević Polje) i (Selište-ulaz u poslovnu zonu Vitez).

Vrijednost ugovora je 98.600 KM bez PDV-a.

Federalna Vlada je prošle godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju brze ceste Lašva - Nević Polje u dužini od 24,385 kilometara. Korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za njenu izgradnju je JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar. Ovom javnom preduzeću je naloženo da pokrene postupak eksproprijacije nekretnina prema već urađenim elaboratima.

Inače, Vlada Federacije BiH je 2014. godine donijela Odluku o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju brze ceste Lašva - Vitez - Donji Vakuf, a kako je od dana njenog donošenja protekao rok od dvije godine u kojem je bilo potrebno pokrenuti postupak eksproprijacije, donesena je nova odluka o utvrđivanju javnog interesa, što je zakonski uslov za pokretanje postupka eksproprijacije.

Inače, brza ceste Lašva-Nević Polje je dio nove proširene evropske mreže brzih cesta tzv. ruta 2A Lašva-Travnik-Jajce-Banjaluka. Lašva-Nević Polje (Travnik) je prva dionica duga 23,6 kilometara i vrijedna 183 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije