Ideje: "Staze doživljaja", najbolje prostorno rješenje Skakavca - Instalirani paviljoni zamišljeni kao meta odmaranja

05.02.2010. 10:46 / Izvor: eKapija.ba
Ideje: 'Staze doživljaja', najbolje prostorno rješenje Skakavca - Instalirani paviljoni zamišljeni kao meta odmaranja

Poslovno-investicioni portal eKapija.ba nastavlja sa predstavljanjem projekata studenata četvrte i pete godine Arhitektonskog fakulteta, koje su izradili u svrhu uređenja Grada Sarajeva i njegove okoline.

U okviru studijske radionice "Novi pejzaži" koji se odnose na prostor Vrela Bosne, Skakavca i Bijambara, za najbolje prostorno rješenje prostor Skakavca je studentski rad "Staze doživljaja", autorskog tima: Lejla Ćehajić, Mersiha Čerim, Amila Rujanac.

Koncept se zasniva na 3 vremenska dijapazona određenim prema koracima izvodljivosti. Prvi korak zahtjeva najmanje intervencija i investicija, te je s toga najlakši i bliži za izvesti. Drugi korak predstavlja izgradnja objekata upravitelja i rendžerske kuće, a treći korak revitalizacija, aktivna zaštita pastirskih koliba za boravak na Skakavcu.

"Na prvi korak smo stavile najviše akcenta definirajući ciljane skupine ljudi (posjetitelja) koje smo klasificirali u četiri kategorije: istraživači, oni koji slijede, oni koji se spotiču i oni koji bježe. Za svaku skupinu smo predvidjeli određene aktivnosti i sadržaje za njihovu animaciju, osjećaj za prirodni prostor i suptilne edukacije za ponašanje u prirodi. Staze kojima se posjetitelji kreću smo nazvali "staze doživljaja" na kojima su instalirani punktovi (paviljoni) koji mogu biti meta odmaranja ili mjesta cilja u zavisnosti od kondicione spremnosti i zainteresiranosti posjetitelja", opisuje autorski trojac svoje idejno rješenje.

Svaki paviljon je posebno osmišljen sa svojom individualnom pričom, ali zajedničko im je da su svi transformabilni i pogodni za dislociranje ukoliko dođe do imovinsko‐pravnih konflikata ili neke druge prirode na lokalitetu na kom su ovim planom postavljeni.

"Na kraju bi dodale da smo projektovali paviljone do određene tačke i da se ovo može dalje nastaviti i razvijati uz staze koje maju oblik osmice koji je najpogodniji oblik za staze doživljaja, jer na taj način svaka ciljana skupina ima mogućnost da bira dužinu staze koja joj odgovara", kažu one za eKapija.ba.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije