Investicije / NEKRETNINE

Idejno rješenje Jasne Gabele apsolventice Arhitektonskog fakulteta za Željezničku stanicu u Sarajevu: Objekat cilindričnog oblika i ukupne površine 64.000m2

16.01.2009. 12:16 / Izvor: eKapija.ba

Željezničke stanice u Sarajevu, Zenici i Mostaru radit će se prema idejnom rješenju triju apsolventica Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu.

Realizacija ovih savremenih rješenja, odnosno rekonstrukcija i modernizacija ovih željezničkih stanica zavisit će od naravno od investitora.

Narcis Džumhur, direktor Željeznica FBiH, prihvatio je ideju federalnog premijera Nedžada Brankovića te omogućio apsloventima Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu da izrade idejna rješenja za te tri stanice.

Mišljenje će dati i stručnjaci iz kantonalnih urbanističkih zavoda, nakon čega jedino preostaje čekanje na investitore.

Prikaz i fotomontaža idejnih rješenje su više nego interesantna.

Jasna Gabela, koja je izradila idejno rješenje za željezničku stanicu u Sarajevu za eKapija.ba ističe:

"Cilj mog koncepta (projekta) jeste prvenstveno uklopiti novi objekat u postojeći i stvoriti apsolutno kompaktnu i harmoničnu sliku, ni u kom slučaju narušavajući već tako značajan objekat željezničke stanice Sarajevo.

Ideja se razvijala postepeno, težući jednostavnošću i simetrijom, prateći isključivo funkciju iz koje je proizašla oblikovnost. Novostvorenim arhitektonskim prostorom kao što je ovaj objekat, njegovim kapacitetom, te novim raznolikim sadržajima, sigurno bi se zadovoljile potrebe kako sadašnjih tako i budućih korisnika.

Prema njenoj zamisli novi objekat koji bi se projektovao na poziciji današnjih perona iza željezničke stanice, posjedovao bi i podzemnu garažu, tj. parking prostor od otprilike 800 parking mjesta, zatim 4 nadzemne etaže i centralni cilindrični oblik ( cca 64.000m2), u kojima bi bili smješteni poslovno-prodajni prostori, trgovački prostori, servisni, administrativni, pa čak i hotelski ili apartmanski smještaji.

"Ovakav objekat koji bi se pripojio željezničkoj stanici Sarajevo služio bi za potrebe ne samo putnika nego i cijelog stanovništva grada koji bi koristili sve navedene sadržaje koje bi pružao. Ovo je dobar podhvat kako bi se oživio prostor, kako bi se željeznička stanica približila modernim stanicama u svijetu koje se projektuju. Nadam se da će ovakvih projekata biti što više u budućnosti i da će moj projekat dobiti priliku da bude realizovan", zaključila je Jasna.

U slijedećim brojevima eKapija.ba biltena, donosimo Vam idejna rješenja za Željezničke stanice u Zenici i Mostaru, apsolventica Maje Babić i Ezane Basare.

Pripremila: S.B.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Projekti

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije