Investicije / NEKRETNINE

Idejno rješenje rekonstrukcije platoa Kulturno-sportskog centra "Skenderija" - Čekanje na potrebnih 8 mil. KM

18.03.2010. 14:34 / Izvor: eKapija.ba

Planirana rekonstrukcija platoa i Kulturno-sportskog centra "Skenderija" neće biti realizirana ni ove godine. Kako nam je rečeno iz Centra Skenderija, glavni razlog je, naravno, nedostatak sredstava. Naime, Vlada Kantona je 2009. godine bila odobrila, pa povukla, predviđenih osam miliona potrebnih za rekonstrukciju, i sada je sve na čekanju.

Plato sarajevske Skenderije trebao bi izgledati svjetski i moderno poput trgova u velikim metropolama. Novi sadržaji kao što su šetnice, fontane, uređene trgovke, nove fasade, samo su neki od planova koji bi se trebali realizovati i prostor od 10.000 kvadrata učiniti prepoznatljivim u cijelom gradu.

Pobjedničko idejno rješenje autorskog tima Mirze Atlića i Edina Husetića, je odobreno, i još uvijek na snazi.

IDEJNO RJEŠENJE

Centralni trg- Plato izgrađen je u sklopu I faze izgradnje komplexa 1969. god., te ima dvije funkcije. Jedna je trg koji spaja sve objekte komplexa "Skenderija", a druga funkcija je da ujedno predstavlja i prohodni krov Privrednog grada.

Posebna pažnja kroz rad na ovom projektu posvećena je traženju takvih rješenja koja se mogu implementirati u postojeće stanje objekta, pridržavajući se osnovnih principa projektovanja, kao što su funkcionalnost, estetika, orginalnost i racionalnost.

Oprijedijeljenja za izradu projekta

1. Maksimalno poštivati zatečenu i orginalnu arhitekturu postojećih sportskih dvorana i Doma mladih.

2. Trg sanirati i obraditi svjetski poznatim i priznatim materijalom- granitnim pločama.

3. Redizajnom postojećih montažnih trgovki uraditi na jedinstven i prihvatljiv način za sve korisnike.

4. Pristup platou-trgu proširiti i na prostor ovdašnjeg parkinga i na taj način uspostaviti bolju vertikalnu povezanost dva nivoa (ulice i trga).

5. Kod izrade projekta redizajna trgovki posebnu pažnju posvetiti aktiviranju zelene površine u atriju između privrednog grada i izložbenog salona Natuzzi-a (ranije objekta restorana).

6. Jedinstvenim arhitektonskim pismom riješiti sve nove elemente na trgu, kao što su: ljetne bašte, nadstrešnica nad ulazim u privredni grad, krov i fasada postojećih trgovki i u tome se poslužiti savremenim materijalima.

7. Redizajnom obogatiti i posebne prostore duž pješačke staze između „Ledene dvorane“ i „Dvorane Mirza Delibašić“.

8. Položajem i mjestom jarbola za zastave probuditi poznate emocije kod posjetilaca.

9. Lociranjem ljetnih bašti aktivirati prostor trga i unaprijediti njegovu funkciju.

10. Obezbijediti da sve intervencije na trgu idu u pravcu stvaranja prostora i obliak koji će uistinu biti centralni gradski trg okupljanja ljudi u svakom vremenu, a ne smetnja ostvarenju osnovnih orginalnih zamisli projektanta i funkcije sporta i zabave.

Uređenje podno-krovne podloge centralnog trga

Granitnim pločama veličine 120x120 cm i 30x30 cm, sa različitim površinskim obradama popločan je cijeli trg. Nagib je zadržan kao na sadašnjem trgu. Za razliku od dosadašnjeg riješenja voda sa trga prihvaćena je dubljim rigolom ispred stepeništa, da bi se izbjegla postojeća vidljiva oštećenja na stepeništu.

Na trgu su posebno obrađena hortikulturna mjesta, mimo postojećih lokacija zelenih površina i data interesantna rješenja prirodnog osvetljenja i klupe za sjedenje.

Ljetne bašte su bojeni montažno-demontažni elementi od čelika i stakla. U sebi sadrže i mogućnost tipskog pulta-šaltera i tačke priključka na vodu, kanalizaciju i elektro-instalacijKroz idejno rješenje dati su jednistveni elementi urbanog mobilijara (klupe za sjedenje, žardinjere, korpe i slično).

Kod obrade fasadnih površina vodili smo se činjenicom da je sanacija "Doma mladih" u tom smisLu urađena sasvim korektno i da na isti način treba nastaviti i na sportskim objektima-salama "Mirza Delibašić" i "Ledenoj dvorani".

Prosta vizuelna prezentacija prvi horizontalni vijenac koji povezuje sve sadržaje kulturno-sportskog centra "Skenderija", Lako je uočljiv, ima dovoljnu dužinu i standardnu(uobičajenu) dimenziju.

Dva betonska dekorativna elementa na fasadi bi bila pretvorena u digitalne reklamne panoe koii ujedno mogu služiti za razne vrste projekcija., tako da je moguće organizovati i ljetno kino sa sjedećim mjestima na platou. Posebna pažnja je posvećena rješenju iluminacije trga čime se željelo ostvariti poboljšanje estetskog izgleda kompleksa u noići, aploikacije savremenih sistema ilumincijskog osvjetljenja. Prijedlogom arhitektonskog rješenja natkrivanja glavnog i sporednog ulaza u privredni grad ostvarena je originalnost u cjelokupnom dizajnu, a nije se narušila osnovna ideja autora.

Uz sporedni ulaz u privredni grad rješena je biletarnica i prostor za dnevnu štampu.

Fontana je postavljena centralno na trgu oslanjajući se na tradiciju, postojeće pješačke tokove i likovnu kompoziciju cjelog prostora. Olikovno je nenametljiva i jednostavna, čovjeku pristupačna.

Svi traženi sadržaji projektovani su funkcionalno vodeći računa o zahtjevima tehnologije za određene procese izgradnje predloženih rješenja, posebno vodeći računa o kompatibilnosti rješenja sa postojećim objektima i sa urbanističkim prostorom "Skenderija".

Arhitektonskim oblikom postignuto je novo rješenje koje se vrlo jednostavno i snažno uklapa u postojeće oblike i zajedno sa njima daje jedno novo lice prostora Senderije.

Kod ovog rješenja posebno se vodilo računa o realnosti izvedbe kao i o eventualnoj etapnoj izgradnji, s obzirom na značajna sredstva koja je potrebno obezbjediti za realizaciju i implementaciju predloženog idejnog rješenja.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije