IGH izlazi iz nekretninskih poslova, ostaje projektiranje

07.08.2013. 14:00 / Izvor: Poslovni dnevnik
IGH izlazi iz nekretninskih poslova, ostaje projektiranje

Institut IGH ipak će u slučaju sretnog završetka predstečajne nagodbe napraviti ono što su mnogi vidjeli kao jedini način da preživi: izaći će iz nekretninskih poslova te se vratiti na osnovne poslove.

Institut IGH ipak će u slučaju sretnog završetka predstečajne nagodbe napraviti ono što su mnogi vidjeli kao jedini način da preživi: izaći će iz nekretninskih poslova te se vratiti na osnovne poslove projektiranja, nadzora i isptitivanja materijala, piše Poslovni dnevnik.

Upravo su ih ti nekretninski poslovi koji su bombastično najavljivani od strane današnjeg predsjednika Uprave Jure Radića koštali preskupo, što osjećaju zaposleni kojima se dijele otkazi, kao i onih pet posto koji će u sklopu restrukturiranja morati napustiti IGH. Odluka je naravno, na impozantnom broju vjerovnika koji potražuju ukupno više od 1,7 milijardi kuna. Pojedini pojedinačni iznosi koje traže još su impozantniji pa je u jednoj fazi predstečajne nagodbe Ognjen Bagatin zatražio da mu kao vjerovniku IGH vrati 70 milijuna kuna za prijenos udjela u Forum centru.

Njegova tražbina, međutim, nije ništa prema onoj Grada Splita koji traži 474 milijuna kuna na ime poreza, komunalnih naknada i neispunjenih obveza iz ugovora o gradnji Spaladium centra. U planu restrukturiranja stoji i kritika Upravi zbog loše korporativne strategije u prošlosti, neselektivnih investicijskih odluka te bavljenje mešetarenjem zemljištem i nekretninskim projektima koji nisu izvedeni, ali su značajno povećali dug. Sve je to bacilo na koljena nekoć moćnu građevinsku tvrtku koja je najavljivala zapošljavanje većine visokoobrazovanog građevinskog kadra koji će sreću sada morati potražiti u nekim drugim kompanijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije