Investicije / NEKRETNINE

IGH potpisao ugovor za novu zračnu luku: Aerodrom za Euro 2012. i šest miliona putnika

31.08.2009. 16:26 / Izvor: Večernji List

Hrvatski građevinski div IGH dobio je posao projektiranja i vođenja gradnje novog aerodroma u Donjecku. Do kraja septembra moraju biti gotovi nacrti temelja aerodromske zgrade koja će tokom godine moći primiti šest miliona putnika.

Već do kraja godine u Donjecku će pokraj starog aerodromskog terminala zabrujati građevinski strojevi, a cijeli posao morat će biti dovršen do početka Evropskoga nogometnog prvenstva 2012. godine. Nakon što je sklopljen taj posao u Donjecku, čija će se vrijednost znati do početka gradnje, može se reći da u tome milionskom gradu veoma cijene usluge najboljih hrvatskih nogometaša, ali i građevinara, piše Večernji list.

Rinatu Ahmetovu, ukrajinskom milijarderu i gazdi Šahtara iz Donjecka, nije bilo važno koliku će plaću tražiti kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Dario Srna, nego samo želi li on i dalje igrati za njegov klub. Isto tako je i Ukrajincima koji su odlučivali o tome ko će im projektovati novi aerodrom bilo važno samo to želi li i može li hrvatski IGH projektirati aerodrom kakav se njima sviđa.

"Posao smo dobili zbog projekta zagrebačkog aerodroma, koji se Ukrajincima toliko svidio da su nas pitali hoćemo li im ga prodati. Rekao sam im da je taj projekt rađen prema uvjetima specifičnima za Zagreb te da ćemo njima napraviti novi projekt, kojim će biti oduševljeni", rekao je Jure Radić, predsjednik uprave IGH.

Za dvije sedmice, kako piše Večernji list, Radić im je na stol donio četiri varijante projekta aerodroma u Donjecku, a Ukrajinci su izabrali onaj koji im se najviše sviđa i na kojemu krov aerodromske zgrade izgleda kao presjek krila aviona.

"Ukrajinci su bili oduševljeni time što smo im u kratkom roku ponudili ozbiljne varijante projekta, ali i našim jamstvom da možemo poštovati kratke rokove", kaže Radić.

Aerodrom u Donjecku, koji će nositi ime pjesnika Sergeja Prokofjeva, gradit će se u dvije faze kako bi u funkciji bio i stari dio aerodroma dok se gradi novi. Ukrajinci smatraju da će Donjeck biti središte tog dijela jugoistoka Evrope, pa kada već grade novi aerodrom, žele da njegovi kapaciteti budu puno veći nego što im je sada potrebno.

I prije nego što su Ukrajinci sklopili posao sa zagrebačkim IGH-om o gradnji velikoga aerodromskog terminala, oni su sagradili nove piste. Tim IGH-ovih stručnjaka već je spreman za Donjeck. Oni će tamo voditi gradnju aerodroma, a na poslovima će biti angažirana ukrajinska građevinska operativa.

"Ponosimo se time što je projekt zagrebačkog aerodroma, koji je iznimno cijenjen u arhitektonskim krugovima, postao naš izvozni proizvod", dodaje Jure Radić, zadovoljan još jednim velikim poslom u inostranstvu.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije