Ilijaš dobio najmoderniju Gradsku tržnicu vrijednu 640.000 KM

20.05.2018. 11:27 / Izvor: Akta.ba
Ilijaš dobio najmoderniju Gradsku tržnicu vrijednu 640.000 KM

Objekat se sastoji od zatvorenog i otvorenog dijela tržnice. Izgrađen je od najsavremenijih i najkvalitetnijih materijala.

Svečanim programom, upriličeno je otvorenje Gradske tržnice u Ilijašu, prenosi Radio Ilijaš. Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz političkog i društvenog života, moderni objekat Gradske tržnice zvanično je na usluzi svim građanima općine Ilijaš. Objekat se sastoji od zatvorenog i otvorenog dijela tržnice. Izgrađen je od najsavremenijih i najkvalitetnijih materijala koji se koriste u savremenoj gradnji.  Dimenzije zatvorenog dijela su 20×15 metara gdje su instalirane rashladne vitrine za prodaju animalnih proizvoda odnosno mliječnih i  mesnih  proizvoda. Na otvorenom dijelu tržnice, dimenzija 20×25 vršit će se prodaja voća i povrća te drugih proizvoda.  Projekat je finansiran iz Budžeta KS, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Budžeta Općine Ilijaš, čija je vrijednost 640 000,00 KM. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, kazao je da je prošlo dugo vremena od ideje da se izgradi Gradska tržnica.

„U tom periodu imali smo niz dilema od toga vezano za lokaciju, pozicioniranja u smislu kapaciteta i konstrukciju finansiranja.  Sve je krenulo ubrzanim tokom onog dana kada je direktor Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopštio da će finansirati izgradnju ovog objekta sa 100 000,00 dolara. To je bio osnov da krenemo u ubrzane procedure. Poslije toga i Vlada KS odlučila se za sufinansiranje objekta sa 300 000,00 KM. Koristim ovu priliku da posebnu zahvalnost iskažem dvojici ministara iz Vlade KS, ministru finansija gospodinu Jasminu Halebiću i ministru komunalne privrede i infrastrukture gospodinu Senadu Hasanspahiću. Preostali dio sredstava finansirala je Općina Ilijaš iz svog Budžeta. Cilj ovog projekta je stvaranje uslova, da na jedan puno bolji, efikasniji i organizacijski uspješniji koncept riješimo pitanje pijace. Ovaj projekat zadovoljio je sve standarde. Mi nastavljamo dalje sa stambeno-poslovnim kompleksom Banovac. Za narednu godinu najavljujem gradnju novog objekta koji će se ovdje praviti, a to je podzemna garaža sa nekih 60 parking mjesta i time želimo riješiti problem parkiranja u ovom dijelu Ilijaša. Nastavlja se i izgradnja objekta stanogradnje“, kazao je načelnik Fazlić.

Realizaciji projekta Gradske tržnice izuzetan doprinos dao je i predsjedavajući OV Ilijaš  Mahir Dević.

„Izgradnja Tržnice u Ilijašu je naš dugogodišnji san, i hvala Bogu da samo u mjesecu Ramazanu dočekali da otvorimo istu i damo je na uslugu našim građanima. Ovo predstavlja jednu plansku aktivnost koja se provodi od strane lokalne politike, načelnika općine Ilijaš i Općinskog vijeća Ilijaš, kao jedna kruna na lokaciji stambeno-poslovnog dijela Banovac. Poptuno sam ubijeđen da će Tržnica upotpuniti sadržaje i biti potpuno na usluzi našim građanima. U nadi da ćemo, ako Bog da, zajedno i u narednom periodu otvoriti puno dobrih projekata u općini Ilijaš  i staviti ih na uslugu građanima općine Ilijaš“, kazao je predsjedavajući Dević.

Direktor Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodine Halil Omanović istakao je važnost izgradnje ovog objekta koja se ogleda u povezivanju proizvođača sa tržištem.

„Sufinansirali smo izgradnju ovog prelijepog objekta u cilju stavranja boljih veza i uslova između farmera i tržišta. Koristim priliku da u ime Ureda svima vama poželim dobro zdravlje, dug život i da što više koristite Tržnicu, i oni koji izlažu svoje proizvode a i oni koji kupuju iste“, kazao je direktor Omanović.

Senad Hasanspahić, ministar privrede i infrastrukture u Vladi KS pohvalio je rukovodstvo općine Ilijaš za realizaciju izuzetno važnih projekata za građane općine Ilijaš.

„Zaista moram kazati da je vrlo lahko sarađivati sa vašom općinom jer imate dobrog načelnika i ministra finansija u Vladi KS gospodina Jasmina Halebića. Potpuno sam ubijeđen da će Ilijaš imati još mnogo dobrih projekata koji će imati podršku“, kazao je ministar Hasanspahić.

Objekat Gradske tržnice predat je na upravljanje JKP „Vodostan“ Ilijaš koje je i u prethodnom periodu bilo zaduženo za organizaciju pijace u Ilijašu.

„Susretali smo se sa velikim problemima obzirom da nisu postojali uvjeti za prodaju proizvoda animalnog porijekla. Izgradnjom ovog lijepog, modernog i funkcionalnog objekta i taj smo problem konačno riješili. Imamo uslove za prodaju svih prehrambenih proizvoda. Općina Ilijaš je prepoznatljiva po tome da ima mnogo poljoprivrednih proizvođača, oni su dobili mjesto gdje mogu izložiti i prodati svoje proizvode. Također, naši sugrađani su dobili priliku da kupuju proizvode za koje znaju ko je i gdje proizveo. Ovo je mjesto susreta naših proizvođača i kupaca. Zainteresovanost je izuzetno velika i ovim putem pozivam sve naše sugrađane da koriste, kupuju i prodaju u našoj Tržnici“, kazala je dirketorica Zukić.

Projektant objekta Gradske tržnice bila je firma  AMBIJENTA d.o.o. Sarajevo.  Nazdzor je vršila firma „Project-Construct“ d.o.o. Zavidovići a izvođač radova bila je firma „Fazum-Gradnja d.o.o. Ilijaš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije