Ima li Hotel Hilton u Sarajevu veze sa svjetskim lancem hotela

14.05.2020. 10:57 / Izvor: Akta.ba
Ima li Hotel Hilton u Sarajevu veze sa svjetskim lancem hotela

Hilton Worldwide nastavlja sagledavanje mogućnosti za uvođenje brendova na bosanskohercegovačko tržište.

Hilton Worldwide nastavlja sagledavanje mogućnosti za uvođenje brendova na bosanskohercegovačko tržište, potvrdila je za portal Akta.ba Marybelle Arnett, potpredsjednica za razvoj Hiltona za centralnu i istočnu Evropu.

"Sarajevo je područje gdje vidimo priliku za razvoj našeg portfelja, ali za sada nemamo aktuelnih planova", rečeno je za naš portal iz Hiltona.

Na pitanje da li započeta gradnja hotela Hilton kod sarajevske Katedrale ima veze sa ovim lancem hotela i kakvu saradnju imaju sa investitorom Fatihom Kol, nisu htjeli odgovoriti.

"Bojim se da ne možemo odgovoriti na sva vaša pitanja", izjavila je Sophie Greenyer direktorica korporativnih komunikacija Hotela Hilton za Europu, Bliski Istok i Afriku.

Naime, prema našim saznanjima, Hilton nikada nije čuo za investitora Fatiha Kola, niti je imao ikakve veza sa njim, posebno ne na ovom projektu.

"Lično poznajem njihovu menadžericu za ovaj dio Evrope i s njom smo obišli tri lokacije u BiH, ali na ovoj lokaciji gdje se gradi nismo bile", kaže za portal Akta.ba izvor koji želi ostati anoniman.

Podsjetimo, turski biznismen Fatih Kol je dugo živio u Sarajevu gdje je osnovao i svoju firmu Kol d.o.o. Sarajevo. Nakon četiri godine čekanja, krajem aprila 2020. godine konačno je dobio dozvolu kako bi zvanično krenuo sa izgradnjom hotela Hilton Curio u Sarajevu, na mjestu nekadašnjeg Feroelektra.

Kupoprodajni ugovor o prodaji objekta bivšeg Feroelektra u ulici Mula Mustafe Bašeskije br.16, potpisali su u julu 2016. godine načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Fatih Kol, direktor i vlasnik firme KOL d.o.o. Sarajevo.

Kako je tada najavio Kol, Hilton Curio će biti gradski biznis hotel, luksuznog tipa. Hotel će činiti 40 soba, četiri penthousea i parking.

"Hotel će pripadati lancu hotela Hilton i to je gotovo sigurno", najavio je tada. 

Da li se u međuvremenu to zaista desilo, potvrdu nismo mogli dobiti jer se Kol i nakon višemjesečnih pokušaja ne javlja na telefon, niti odgovara na mail.

Inače, ovaj turski investitor najavljivao je da ne želi stati samo na ovom projektu.

Tako je izjavio da želi graditi stambene zgrade od 100 miliona eura te još dva projekta za koje tada nije otkrio detalje. Nije ni do danas. 

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije