Imovina vrijedna 13 miliona KM: Niko ne želi da kupi kakanjski Rudstroj

13.12.2017. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Imovina vrijedna 13 miliona KM: Niko ne želi da kupi kakanjski Rudstroj

Na prodaju su ponuđeni zemljište površine 25.624 m2 i svi objekti izgrađeni na tom zemljištu, kao i postrojenja i oprema.

Stečajni upravnik kakanjskog preduzeća Rudstroj u stečaju jučer je ponovo oglasio prodaju imovine javnim nadmetanjem. Na prodaju su ponuđeni zemljište površine 25.624 m2 i svi objekti izgrađeni na tom zemljištu, kao i postrojenja i oprema.

Početna prodajna cijena je 13 miliona KM, a prodaja je zakazan za 12. januar 2018. godine u upravnoj zgradi Rudstroja u Kaknju.

Inače, prodaja koja je bila zakazana za 8. decembar je prošla neuspješno jer se nije javio nijedan kupac. Dogovoreno je da se u narednim danima pokušaju prodavati dijelovi ovog preduzeća kao što su zemljište i hale, a tek na kraju mašine.

Podsjećanja radi oko 120 radnika kakanjskog Rudstroja, nakon što je početkom godine u ovom preduzeću otvoren stečaj, otišlo je na biro. Njihova trogodišnja nastojanja da se ovakav scenario spriječi bila su bezuspješna. Vjeruju da se pravilnim pristupom u procesu stečaja može sačuvati barem polovina radnih mjesta.

Firma im je ostala dužna 36 plaća, sa neuvezanim radnim stažom od 13 godina i 20.000 maraka potraživanja po radniku.

"Nudili smo jednostavna rješenja da bismo spasili ovo što se moglo spasiti, da uđemo kao zavisno društvo u Elektroprivredu BiH za održavanje rudnika i termoelektrana", kaže za Našu riječ Benzijad Skaka, predsjednik Sindikata Rudstroja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije