Inicijativa građana Hastahana Park: Pogledajte kako bi mogao izgledati park

10.11.2020. 10:05 / Izvor: Akta.ba
Inicijativa građana Hastahana Park: Pogledajte kako bi mogao izgledati park

Ističu da su građanke i građani jasno, glasno i odlučno - kroz propisane procedure i aktivizam - rekli šta žele u Hastahani.

U ovo predizborno vrijeme, grupa građanki i građana okupljena oko inicijative Hastahana Park želi podsjetiti kandidate koji se natječu za pozicije načelnika i vijećnika općine Centar da je njihova obaveza, zakonska i etička, da štite interese onih koji ih biraju.

"Na žalost, proteklih godina, općinski vlastodršci oteli su se kontroli. Oholo rasipaju naš, budžetski, novac, a naše javne površine pretvaraju u "perspektivne građevinske parcele“ po želji svojih prijatelja, investitora", navodi se u dopisu grupe građana.

Ističu da su građanke i građani jasno, glasno i odlučno - kroz propisane procedure i aktivizam - rekli šta žele u Hastahani: PARK s odgovarajućim sportsko-rekreativnim sadržajima i mobilijarom. Oni nam niz grlo guraju poslovnu zgradu i monumentalnu podzemnu garažu, a na ostatku parcele (da se poslužimo njihovim vokabularom) „multifunkcionalnu betonsku plohu“ i možda pokoje drvo.  

"Investitor za zgradu već je poznat, a o investitoru za garažu uveliko se šuška. Ne zna se samo ko će i kada investirati u taj navodno parkovski dio Hastahane. Mi to ne želimo! A rješenje imamo", poručuju oni.

U svom dopisu ističu da je grupa mladih, predanih arhitekata, geometara i dizajnera uradila analizu prostora Hastahane i prikazala želje građanki i građana. Njihov zadatak bio je isključivo da projektom odgovore na potrebe koje su građanke i građani jasno i glasno izrazili na javnoj raspravi o budućnosti Hastahane. 

Kako bi park i ovaj dio grada Sarajeva mogao izgledati kada bi oni koji upravljaju našim novcem slušali građanke i građane i radili u našem, a ne vlastitom interesu, pogledajte u videu Hastahana - park po mjeri građana.

 

Kako kažu, spremni su se boriti za ono što žele i zato odmah nakon izbora, 16. novembra 2020. godine, kreću sa prikupljanjem potpisa za građansku inicijativu, formalni mehanizam neposrednog učestvovanja u odlučivanju o lokalnim poslovima propisan Statuom općine Centar.

Novi saziv Općinskog vijeća Centar dočekati će njihova inicijativa za Hastahanu po mjeri građana. U narednim danima će putem svoje facebook stranice obavijestiti javnost o detaljima vezanim za ovu aktivnost i kako ih možete podržati. 

"Nadamo se da ćemo u naredne četiri godine u ljudima koje 15. novembra izaberemo da nas predstavljaju imati partnere. Ako to ne bude slučaj, građanska inicijativa biće samo jedna u već dugom nizu naših bitaka za javni prostor, za odgovorno upravljanje zajedničkim resursima i vlast koja preuzima odgovornost za odluke koje donosi", poručili su oni.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije