Investicije / PROJEKTI

Inicijativa za određivanje trase: Dvije opcije za autoput Sarajevo-Beograd

Predložene dvije moguće trase, i to Sarajevo-Sokolac-Zvornik-Ruma-Beograd (oko 300 km) i Sarajevo-Sokolac-Ustiprača-Višegrad-Beograd (oko 360 km).

03.02.2017. 09:48 / Izvor: Akta.ba

Na prijedlog predsjednika kompanije "Boksit" Milići Rajka Dukića, danas je održan sastanak gradonačelnika, načelnika, narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske NSRS iz svih političkih partija i privrednika s područja Podrinja, Birča i Romanije, a na kojem je, između ostalog, razgovarano o inicijativi za određivanje optimalne trase autoputa Sarajevo-Beograd.

Jednoglasno je zaključeno da se uputi stav Vladi RS-a i Vladi Republike Srbije.

Stav i mišljenje sudionika sastanaka je da je potrebno analizirati dvije moguće trase, i to Sarajevo-Sokolac-Zvornik-Ruma-Beograd (otprilike 300 km) i Sarajevo-Sokolac-Ustiprača-Višegrad-Beograd (otprilike 360 km).

Obje ove trase imaju zajednički dio Sarajevo-Sokolac, a i jedna i druga, s približno istom kilometražom, u cjelosti prolaze kroz RS.

Nekoliko bitnih razloga zašto prva varijanta ima apsolutni prioritet, između ostalih, su zbog toga povezuje Romanijsko-Birčansku regiju, koja čini centralni dio Podrinja, prolazeći kroz osam općina: Han-Pijesak, Vlasenica, Šekovići, Milići, Bratunac, Srebrenica, Zvornik, Osmaci te zbog toga što na ovom području živi približno 12 posto od ukupnog stanovništva RS-a.

Ova trasa je ujedno i najkraća, a od otprilike 300 km kroz RS prolazi 140 km, posmatrano od Sarajeva, odnosno 90 km posmatrano od Sokoca.

Ako se ima u vidu da se u RS-u najveći dio auto-puteva gradi u zapadnom dijelu te da Srbija ima izgrađenu ili gradi autoputnu mrežu mimo navedenog prostora, ova trasa pokrivala bi veoma značajan i bitan dio prostora za RS i Srbiju.

Stručne analize će pokazati da je prva varijanta u odnosu na drugu jeftinija kada se tiče izgradnje te da bi bila neuporedivo jeftinija po pitanju održavanja, saopćeno je iz Informativne službe Općine Sokolac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije