Investicije / PROJEKTI

Inovativna rješenja: U pripremi projekat solarnog osvjetljenja bisera Krajine

18.12.2018. 09:16 / Izvor: Akta.ba

Slijedom realizacije mnogobrojnih projekata zaštite nacionalnih spomenika, promocije kulturnih i turističkih dobara, JU "Kulturni centar” Cazin" na tragu je realizacije još jednog inovativnog i drugačijeg projekta. Vodeći se idejom očuvanja kulturnog nasljeđa i njegove promocije u turističke svrhe, uz što manje dugoročne finansijske troškove, KC Cazin pripremio je projekat solarnog osvjetljenja Starog grada Ostrožac.

"Ovakav projekat smo aplicirali na nekoliko javnih poziva u BiH, što kod domaćih, ali i kod stranih institucija i organizacija. Prvi rezultati stižu iz Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK. Naime, našoj Ustanovi je odobren projekat solarne rasvjete u vrijednosti od 22.426,30 KM", navode iz ove ustanove.

Kako ističu, posebno je važno da je da je KC Cazin prva ustanova u BiH koja će biti u prilici realizirati ovakvu vrstu projekta i time osigurati neke dodatne vrijednosti u cilju promocije korištenja obnovljivih izvora energije. 

"Prvobitan cilj projekta jeste da se biser Krajine, nacionalni spomenik Stari grad Ostrožac, osvijetli, kako bi turisti i u večernjim satima mogli vidjeti svu njegovu ljepotu, ali i da se kroz korištenje ovakvih rješenja, ustanovama u kulturi, koje raspolažu sa manjim budžetima, smanje troškovi održavanja", poručuju.

Popratni sadržaji projekta su također zanimljivi, edukativno orjentisani, a građani će biti na vrijeme obaviješteni o svim pojedinostima vezanim za ovaj projekat.

"Kako smo u zimskom periodu i vremenu pripreme budžeta, prve konkretne aktivnosti u ovom projektu, uslijediće u narednoj godini, a vjerujemo da ćemo do početka nove turističke sezone uspjeti okončati sve potrebne radove", saopćeno je iz KC Cazin.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije