Integral i strane firme u borbi za autoput Doboj-Vukosavlje

11.03.2013. 08:20 / Izvor: Glas Srpske
Integral i strane firme u borbi za autoput Doboj-Vukosavlje

Proces pretkvalifikacije za izgradnju autoputa Doboj-Vukosavlje na koridoru 5C prošle su dvije prijave. Jedna je prijava firmi "Integral-inženjering" iz Laktaša, "Strabag" iz Austrije, Bouygues iz Francuske i "Inter-tol" iz Mađarske, a druga je prijava kompanija "Samsung" iz Koreje i "Egis" iz Francuske.

Proces pretkvalifikacije za izgradnju autoputa Doboj-Vukosavlje na koridoru 5C prošle su dvije prijave. Jedna je prijava firmi "Integral-inženjering" iz Laktaša, "Strabag" iz Austrije, Bouygues iz Francuske i "Inter-tol" iz Mađarske, a druga je prijava kompanija "Samsung" iz Koreje i "Egis" iz Francuske, prenosi "Glas Srpske".

Rekao je ovo "Glasu Srpske" rekao direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić i dodao da sve kompanije koje su se prijavile za izgradnju ovog autoputa imaju veliko iskustvo u realizaciji velikih projekata, kao što je ovaj na koridoru 5C. "Sada ulazimo u fazu pregovora sa ovim kompanijama. Održaćemo sa njima pet do šest sastanaka u idućem periodu. Prvi sastanci biće vezani za tehničke karakteristike izgradnje autoputa, a zatim slijedi dostavljanje finansijske ponude i potpisivanje ugovora", rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, sastanci će trajati do kraja ljeta, poslije čega će se uslijediti dostavljanje bankarske garancije.

"Bankarska garancija biće veoma visoka jer se radi o velikom projektu, koji podrazumijeva izgradnju autoputa u dužini od 46 kilometara, te održavanje autoputa 30 godina", rekao je Topić.

Predračunska vrijednost izgradnje autoputa Doboj-Vukosavlje je 350 mil EUR. Evropska banka za obnovu i razvoj ranije je potvrdila spremnost da sa 350 mil EUR kreditira budućeg privatnog partnera, zainteresovanog za izgradnju ovog autoputa. Najvećim dijelom autoput će se sastojati od dvije saobraćajne trake u oba pravca, sa pomoćnom, zaustavnom trakom u oba pravca. Autoput će takođe sadržavati više mostova, tunela, kao i druge strukture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije