Intenzivirani radovi na uređenju stadiona na Koševu povodom EYOF-a

01.12.2018. 10:04 / Izvor: Akta.ba
Intenzivirani radovi na uređenju stadiona na Koševu povodom EYOF-a

Naredne godine u februaru u Bosni i Hercegovini će biti održan Omladinski olimpijski festival (EYOF).

Naredne godine u februaru u Bosni i Hercegovini će biti održan Omladinski olimpijski festival (EYOF).

Kako je planirano, svečano otvaranje ove sportske manifestacije biće organizovano na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu dok će zatvaranje manifestacije biti održano na stadionu FK Slavija u Istočnom Sarajevu. Tim je povodom načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić danas organizovao obilazak stadiona na Koševu kako bi se uvjerili da se potrebni radovi prije otvaranja pomenute manifestacije odvijaju prema utvrđenoj dinamici.

Obilasku su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka,  dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Edina Gabela, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, vijećnica Senada Bosno, te predstavnici tima koji je zadužen za ceremoniju otvaranja EYOF-a, Centra za sport i rekreaciju i Fudbalskog kluba Sarajevo, kao i predstavnici općinskih službi. 

Načelnik Ajnadžić je i ovom prilikom ponovio kako Općina Centar svim svojim kapacitetima podržava održavanje najvećeg sportskog događaja nakon Zimskih olimpijskih igara održanih 1984. godine u Sarajevu.

"Ozbiljno smo shvatili našu misiju uređenja stadiona pred ovaj jako važan sportski događaj za grad, našu lokalnu zajednicu i Bosnu i Hercegovinu. Do sada smo na stadionu završili uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete. U toku je postavljanje novog rezultatskog semafora, a radove planiramo okončati danas, kao i radovi na rekonstrukciji VIP lože gdje je potrebno izmijeniti krov i postaviti oko 300 novih stolica. Također planiramo obnoviti plamenik gdje ćemo ponovo upaliti Olimpijski plamen. Narednih deset dana počinje iscrtavanje murala koji će krasiti ulaz u stadion Koševo. Velika akcija čišćenja i uređenja ovog stadiona je zakazana za naredni ponedjeljak gdje će osim predstavnika Općine Centar učešće uzeti i komunalna preduzeća 'Rad' i 'Park' , učenici osnovnih škola iz Centra, te građani", objasnio je Ajnadžić.

Gradonačelnik Skaka je ovom prilikom kazao da predstoji veliki posao pred održavanje Omladinskog olimpijskog festivala naredne godine.

"Na osnovu odluke Gradskog vijeća Sarajeva ceremonija otvaranja Olimpijskog festivala EYOF za mlade će biti organizovana na stadionu Koševo i stoga smo u ovaj projekat ušli zajedno sa Općinom Centar. Danas smo se uvjerili u dobru dinamiku radova. Koristim priliku da pozovem sve naše sugrađane da se priključe akciji čišćenja koja počinje u ponedjeljak u 10 sati, kako bi pripremili stadion za veliki sportski događaj", kazao je Skaka.

Vršilac dužnosti direktorice Centra za sport i rekreaciju Sabina Špago je dodala da je u saradnji sa Fudbalskim klubom Sarajevo pokrenuta akcija farbanja kompletnog stadiona na Koševu da bi spremno dočekali predstojeću manifestaciju koja će okupiti više od 1.500 učesnika iz oko 50 evropskih država koji će se natjecati u zimskim sportovima na nekoliko borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Projekat modernizacije stadiona na Koševu zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo kulture i sporta KS koji su obezbijedili po 500.000 KM za pomenutu namjenu. 

Za nabavku i postavljanje novog rezultatskog semafora utrošeno je 104.130 KM, za uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti utrošeno je 163.250 maraka, dok je za pojačanje reflektorske rasvjete izdvojeno 292.000 KM, a za uređenje VIP lože biće potrebno oko 110.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije