Investicija od 150 miliona: Kreće trka za gradnju solarne elektrane u Ljubinju

29.06.2018. 10:07 / Izvor: Akta.ba
Investicija od 150 miliona: Kreće trka za gradnju solarne elektrane u Ljubinju

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za gradnju solarne elektrane

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije za gradnju solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama na području Ljubinja.

Procijenjena vrijednost ove investicije je 150 miliona maraka.

Predmet koncesije je izgradnja solarne elektrane sa fotonaponskim ćelijama, na području opštine Ljubinje, procijenjene instalisane snage 65 MW i procijenjene godišnje proizvodnje 104 GEh električne energije.

Solarne elektrana gradiće se na lokalitetu Ljubinjsko brdo, koje je udaljeno oko 2 kilometra od centra Ljubinja prema opštini Stolac, sa lijeve i desne strane magistralnog puta.

Koncesija se dodjeljuje na period do 50 godina, računajući od dana zaključenja Ugovora o koncesiji. Rok koncesije potrebno je vezata za životni vijek soparnih panela koji će biti ugrađeni.

Ponuđači su dužni da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti dodjele koncesije s elementima procjene zaštite životne sredine.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju domaća i strana lica, pravna i fizička lica ili konzorcijumi koji ispunjavaju uslove iz Zakona o koncesijama.

Rok za dostavljanje ponuca je 27. juli.

Inicijativu za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane ranije je pokrenula firma "IFS Solar" iz Ljubinja, piše Glas srpske, koja je u većinskom vlaništvu turske kompanije Capital Group.

U javnom pozivu navedeno je da će podnosiocu inicijative prilikom vrednovanja ponude bita dodijeljen bonus do deset odsto od ukupnog broja bodova.

Za izgradnju solarne elektrane u Ljubinju, koja je najveća investicija te vrste u BiH, zainteresovana je i kompanija Schall Group iz Austrije.

Sve zainteresovane firme mogu dostaviti ponude sačinjene u skladu sa tenderskom dokumentacijom. Komisija za koncesije analiziraće sve pristigle ponude i predložiti Vladi RS najpovoljnijeg ponuđača za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane - kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudatstva.

Vlada RS je pribavila mišljenje nadležnih organa i instatucija o mogućnosti izgradnje solarne elektrane, a opština Ljubinje definisala uslove za korišćenje zemljišta na kojem je planirana gradnja.

Firme koje se budu prijavljivale na javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane u Ljubinju obavezne su, između ostalog, da dostave i dokaz iz banke o solventnosti, izvještaj o poslovanju za posljednju godinu, te dokaz da imaju novac za pokretanje te investicije. Takođe, ponuđači su dužni da Vladi dostave i dokaz o uplati depozita, ali i izjavu da će osnovati preduzeće u RS za obavljanje koncesione djelatnosti, ako do sada nemaju preduzeće sa ssedištem u Republici Srpskoj, kao i predugovor o kupoprodaji struje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije