Iskopan 1.741 metar tunela Hranjen

09.04.2021. 15:17 / Izvor: Akta.ba

Radovi na izgradnji tunela Hranjen teku zadovoljavajućom dinamikom i prema podacima, do sada je iskopano i podgrađeno 1741 metara glavne tunelske cijevi.

Radovi na izgradnji tunela Hranjen teku zadovoljavajućom dinamikom i prema podacima, do sada je iskopano i podgrađeno 1741 metara glavne tunelske cijevi, saopćili su iz Vlade BPK. 

Predstavnici JP "Autocesta FBiH“ i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća obišli su danas radove na izgradnji tunela "Hranjen" s južne strane, u naselju Podhranjen.

Ukupna dužina brze ceste od Kaljana (Hrenovica) do "Pobjede" (Goražde) je 13,7 km,a sama dužina tunela "Hranjen" na tom dijelu ceste je 5,5 km.

"Radovi teku zadovoljavajućom dinamikom i prema podacima, do sada je  iskopano i podgrađeno 1741 metara glavne tunelske cijevi, od čega je sa sjeverne strane urađeno 696 m, a sa južne strane 1.045 m. Kako je istaknuto, urađeni dio  tunela čini 32%, tj. skoro trećinu dužine tunela. Također, do sada je urađeno 1.598 metara servisne tunelske cijevi, sa sjeverne strane 699 m, a s južne 898 m te ukupno pet pješačkih poprečnih veza i dvije poprečne veze za prolaz interventnih vozila, kao i dvije parkirne niše s južne strane", saopćeno je.

Radi ubrzanja radova i nadoknade propuštenog učinka, izvođač radova je angažovao 35 iskusnih, iskusnih tunelskih radnika iz Turske, sa rukovodećim kadrom na poslovima iskopa i ugradnje primarne tunelske podgrade, a za rukovodioca cijelog projekta angažovao je tunelskog inžinjera sa velikim iskustvom na sličnim projektima, što značajno poboljšava organizaciju rada na ovom projektu.

Prema riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuće, pozitivne promjene u organizaciji rada izvođača daju vidljive rezultate,  na južnoj/izlaznoj strani, umjesto ranijeg skromnog napredovanja od 2 m, sada je prosječni dnevni napredak u glavnoj tunelskoj cijevi 3,2 m – pri jednako teškim geološkim uslovima.

"Zadovoljni smo kvalitetom izvedenih radova, a ono što me posebno raduje jeste da se intezitet radova na dnevnom nivou poboljšao. Također, raduje me i činjenica da Vlada FBiH od početka prati finansijski realizaciju projekta izgradnje tunela "Hranjen", sredstva su planirana u budžetu i u 2021. godini, tako da finansiranje ovog veoma značajnog infrastrukturnog projekta ne samo za građane BPK Goražde, već i za cijelu Federaciju, pa i Bosnu i Hercegovinu, neće doći u pitanje", kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U nastavku posjete, premijerka je obišla i lokalitet na kojem firma Winner Project.d.o.o. vrši geološko istražne radove za izradu glavnog projekta Sjeverne obilaznice oko Goražda (od "Pobjede" do Donje Sopotnice) čija dužina je predviđena od 4,7 km, a na tom dijelu predviđena je i izgradnja tunela u dužini od 1,3 km.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije