Investicije / NEKRETNINE

Italijani predstavili plan gradnje cementare nedaleko od Bileće

14.01.2009. 09:12 / Izvor: Nezavisne novine

Predstavnici italijanske firme "Kalme" iz Katanzara predstavili su 13.01.2009. godine rukovodstvu i odbornicima bilećke opštine projekat fabrike cementa, koju planiraju da izgrade u mjestu Krivača, udaljenom oko 12 kilometara od Bileće prema Gacku.

Investicija je vrijedna oko 18 miliona eura, a radovi, koji bi trajali oko godinu, počeli bi odmah nakon pribavljenih dozvola i dokumentacije za gradnju, javlja Srna.

Predstavnik italijanske firme Ivan Abram rekao je da je riječ o najsavremenijoj cementari bez dimnjaka koja ne zagađuje okolinu. On je naveo da bi osnovnu sirovinu za proizvodnju cementa dopremala iz Italije, Egipta, Ukrajine ili Rusije preko luke Ploče, dok bi se sa naših prostora koristio laporac, kao i pepeo nastao sagorijevanjem uglja u Termoelektrani Gacko.

Fabrika bi u procesu proizvodnje zapošljavala od 40 do 50 radnika, a još toliko bilo bi angažovano na dopremanju osnovne sirovine iz luke Ploče, pepela iz Gacka i laporca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije