Investicije / IMOVINA U STEČAJU

Iz stečaja se izrodila poslovna zona

30.07.2018. 07:44 / Izvor: Nezavisne novine

Više od 70 odsto imovine koja je pripadala preduzeću Drvna industrija "Sana" prodato je tokom stečajnog postupka u protekle tri godine, dok će se preostali objekti i zemljište pokušati prodati putem javnog poziva, koji će biti raspisan krajem avgusta, potvrdio je Šefik Smlatić, stečajni upravnik u ovom preduzeću.

"Ono što može da raduje jeste da je u međuvremenu na ovom lokalitetu zaživjelo desetak proizvodnih i poslovnih subjekata, da su pokrenute privredne aktivnosti i da će sve to dovesti do otvaranja novih radnih mjesta", rekao je Smlatić.

Istakao je kako bi se prodajom preostale imovine okončao stečajni postupak, dodajući kako je u proteklom periodu isplaćen značajan dio dugovanja nekadašnjim radnicima i povjeriocima. On je dodao kako je nedavno općinskim vlastima uputio prijedlog da se ovaj prostor proglasi privrednom zonom, te je ponudio mogućnost da lokalne vlasti postanu vlasnici saobraćajne infratsrukture koja se nalaze na tom lokalitetu kroz princip zamjene za općinsko zemljište na nekoj drugoj lokaciji.

"Općina bi na taj način postala partner privrednim subjektima unutar poslovne zone, a stekli bi se i uslovi za unapređenje infrastrukture i drugih uslova za poslovanje. Sem toga, otvorila bi se mogućnost za apliciranje projekata kod domaćih vlasti i međunarodnih institucija i sve bi to dodatno unaprijedilo privrednu sliku", uvjeren je Smlatić.

Inače, tokom stečajnog postupka na prodaju je bilo ponuđeno 11 zemljišnih cjelina s pratećim objektima i neophodnom infrastrukturom. Imovina DI "Sana" prostire se na oko 250 dunuma zemljišta, a cijeli prostor je razvojnim i urbanističkim planovima predviđen za formiranje buduće poslovne zone. DI "Sana" je u prijeratnom periodu bila nosilac ekonomskog razvoja općine Sanski Most, a u postratnom razdoblju, nakon dva neuspješna pokušaja privatizacije, potpuno je ugašena proizvodnja u ovom nekadašnjem ekonomskom gigantu, da bi naposlijetku, prije tri godine, preduzeće otišlo u stečaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije