Investicije / NEKRETNINE

Iz Turske stigao glavni projekat za rekonstrukciju Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu: Na ljeto prvi radovi

25.01.2010. 10:27 / Izvor: Fokus

U opštinu Višegrad iz Turske je stigla obimna dokumentacija u kojoj se nalazi glavni projekat kompletne rekonstrukcije i revitalizacije Mosta Mehmed-paše Sokolovića, jednog od tri mosta u svijetu koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine.

Predstavljajući projekat, koji je uradila turska specijalizovana firma "Aproje", načelnik opštine Višegrad, Tomislav Popović, kazao je da je njegova izrada koštala 270.000 maraka.

"U okviru aranžmana s Vladom Turske, projekat je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju "Tika"", istakao je Popović.

On precizira da je opština Višegrad do kraja aprila preuzela na sebe nekoliko obaveza.

"Već smo na području sela Klašnik pronašli odgovarajući majdan za krečnjak, koji će se koristiti za specijalni malter, po ugledu na onaj kada je most građen između 1571. i 1577. godine. Kad je u pitanju sedra, kojom je most zidan, pokazalo se da je bolja ona u Višegradskoj banji od sedre na području Međeđe. Ali, kako je lokacija u Višegradskoj banji u zaštićenoj zoni termalnih voda, nastojima da na području Višegrada pronađemo još nekoliko nalazišta", istakao je Popović.

Od preostalih obaveza opština Višegrad treba da izmjesti cijevi starog vodovoda preko ćuprije, a Telekom Srpske telefonske kablove.

"Za to su već urađeni projekti, tako da će naše obaveze, kojima je uslovljen početak radova, uskoro biti završene", izjavio je Popović.

On je izrazio očekivanje da će, nakon što "Tika" krajem aprila raspiše međunarodni konkurs za odabir izvođača, glavni radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji Mosta Mehmed-paše Sokolovića početi već ovog ljeta.

Ranije je saopšteno da će kompletnu revitalizaciju i rekonstrukciju višegradske ćuprije na Drini, što podrazumijeva i sanaciju više oštećenih kamenih kula, u cijelosti finansirati Vlada Republike Turske. Prema ranijim procjenama za taj obiman posao biće potrebno oko pet miliona eura.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije