Izabran nadzorni organ u okviru prve faze izgradnje tunela Hranjen

19.02.2019. 10:00 / Izvor: Akta.ba
Izabran nadzorni organ u okviru prve faze izgradnje tunela Hranjen

Premijer BPK Goražde Emir Oković upoznao je javnost da je nedavno završena procedura izbora nadzora u okviru prve faze izgradnje tunela Hranjen.

U skladu s ranijim najavama, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković upoznao je javnost da je nedavno završena procedura izbora nadzora u okviru prve faze izgradnje tunela Hranjen.

"U principu, ono što je najbitnija činjenica u ovoj fazi realizacije jeste da je završena procedura izbora nadzornog organa. Ugovor je potpisan sa sarajevskom firomom IPSA i ona će, dakle, biti nadzor na realizaciji projekta probijanja tunela Hranjen", kazao je on.

U međuvemenu, na nivou JP Autoceste, pokrenute su i aktivnosti u vezi s eksproprijacijom.

"Prvi korak jeste pokušaj sporazumijevanja s vlasicima parcela, da se u ovoj fazi pokuša to uraditi. Ukoliko taj prvi potrez, propisan Zakonom o eksproprijaciji, ne donese rezultat, onda se ide kroz upravni postupak putem lokalne zajednice, u ovom slučaju općine Pale u FBiH. Ono što je činjenica jeste da ćemo jako brzo doći u fazu početka izvođenja građevinskih radova. Vidimo da nam i vrijeme u tom dijelu ide na ruku, tako da ono, o čemu smo govorili, se ostvaruje i ide svojom dinamikom", kazao je premijer.

U ovoj fazi projekta, završen je i Elaborat o eksproprijaciji koji je značajan za narednu fazu projekta.

"Mi znamo da sami radovi na probijanju tunela Hranjen nisu toliko zavisni od eksproprijacije kroz ovaj LOT. U tom smislu, možemo reći da se razmišlja malo unaprijed o eksproprijaciji na cijeloj trasi, odnosno obezbjeđivanju prohodnosti za realizaciju LOT-a 2 koji će biti naredna faza, kako u smislu raspisivanja tendera, tako i izbora samog izvođača", kazao je premijer Emir Oković, saopćeno je iz Vlade BPK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije