Investicije / NEKRETNINE

Izabran projekat prve dionice južne longitudinale: Gradnja kružnog toka u naselju Hrasno

09.01.2008. 12:21 / Izvor: Oslobođenje

Nakon razmatranja nekoliko prijedloga idejnih rješenja izgleda i trase južne longitudinale, prošle sedmice u Općini Novo Sarajevo odlučeno je da na raskrsnici ulica Azize Šaćirbegović, Zvornička, Put Mladih muslimana, Olovska i Varaždinska bude izgrađen kružni tok. Rješenje koje je izabrano, prema riječima Nedžada Koldže, načelnika općine Novo Sarajevo, biće naknadno izmjenjeno.

"Raspravljali smo o realnim varijantama u kojima nema mnogo rušenja, odnosno neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Projekat s kružnim tokom je bio najprihvatljiviji, tako da ćemo s malim izmjenama u izabranom projektu, moći početi gradnju", istakao je Koldžo.

Na drugoj dionici, u Zagrebačkoj ulici, postoji problem sa stambenim objektom koji jednim dijelom stoji na predviđenoj trasi južne longitudinale. I za ovu dionicu Općina je dobila tri rješenja, ali s obzirom da se pomenuti dio saobraćajnice neće graditi u skorije vrijeme, u Općini se nije mnogo raspravljalo o ovom problemu.

"Zgrada u Zagrebačkoj ulici jednim dijelom ulazi u trasu južne lngitudinale. Dobili smo tri rješenja, a jedno smo odmah odbacili jer se u njemu zahtjeva rušenje zgrade. Takvo rješenje nije prihvatljivo za nas i zbog toga je odbačeno. O ostalim projektima će se raspravljati kada dođe vrijeme za gradnju", naglasio je Koldžo.

Bez obzira na početak izgradnje južne longitudinale, Općina Novo Sarajevo je budžetom za 2008. godinu osigurala potrebna finansijska sredtva za izgradnju pothodnika u Hrasnom, koji će obezbjediti sigurno kretanje pješaka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije