Investicije / NEKRETNINE

Izabrani izvođači radova u Mostaru: Vrijednost projekta 10,5 mil KM

20.08.2008. 14:27 / Izvor: eKapija.ba

U Mostaru su prošlog mjeseca potpisani Ugovori za rekonstrukciju objekata kolektivnog stanovanja. Riječ je o projektu Grada Mostara koji je u februaru ove godine bio raspisao Javni poziv za izvođenje radova. Na osnovu njega, početkom mjeseca avgusta izabran je 21 izvođač za 29 lotova. Ugovori su potpisani 30. 6. 2008. godine, a za lotove 18 i 26 - 8. 7. 2008. godine. Vrijednost projekta procijenjena je na 10.500.000,00 KM. S obzirom da je riječ o veoma bitnom i vrijednom projektu, nastojali smo da kontaktiramo neke od izabranih izvođača i saznamo nešto više o pomenutim radovima.

Miroslav Landeka, savjetnik za odnose sa javnošću Grada Mostara, rekao je u izjavi za eKapija.ba da su prije dvije sedmice uplaćeni avansi izvođačima radova i da su na objektima radovi već počeli. Lotovi koji su iznosili do 500 000, 00 KM trebaju biti završeni u roku od 6 mjeseci, a oni koji su preko 500 000, 00 KM imaju rok od 12 mjeseci. "Od izvođača se očekuje da posao koji su dobili bude kvalitetno odrađen i naravno da završe u zadatom roku, kako bi i stanari i grad bili zadovoljni", kazao je Landeka.

Inače ovaj vrijedan projekat finansiraju Grad Mostar, Županija Hercegovačka, Vlada Federacije, Vlada RS a takođe svoj doprinos od 1,500,000,00 KM trebalo bi uplatiti i Vijeće Ministara.

Mirsad Lavić, direktor firme Visak d.o.o. Mostar, kaže da je ova firma pobijedila na LOT - u 3 Objekt u ul. Alekse Šantića 23. "Radovi nisu još počeli, kako koja zgrada dobiva dozvolu tako i počinju radovi", kaže on. Očekuje se, dodaje on, da bi radovi trebali početi sa radovima na objektu u ovom mjesecu.

Firma Visak d.o.o. Mostar zapošljava 20 radnika. Što se tiče tendera i procedure, smatra da je sve išlo po propisima i daje sve pohvale vezano za proceduru.

Grazit d.o.o. Mostar je pobjednik na tenderu IZVOĐENJE RADOVA NA REKONSTRUKCIJI OBJEKATA KOLEKTIVNOG STANOVANJA - Grad Mostar za dva lota: LOT 8 Objekt u ul. Alekse Šantića 36 i LOT 11 Objekt u ul. B.N.R. br. 33.

Alija Đulić, direktor firme Grazit Mostar rekao nam je da su radovi počeli i da će posao završiti u dogovorenom terminu (u datom roku). Objekat u ulici Alekse Šantića ima rok od 6 mjeseci i trebao bi biti gotov negdje u drugom mjesecu 2009. godine, dok bi drugi objekat (u ulici B.N.R. br. 33) otprilike trebao biti gotov 01.08.2009. Firma Grazit zapošljava 50 radnika. Đulić, također navodi kako je zadovoljan tokom procedure tendera, iako je imao 29 lotova.

Hering d.d. Široki Brijeg pobjednik je na 3 LOTA. Direktor Kompanije Ladislav Bevanda kaže za eKapija.ba da su i oni počeli radove. S obzirom na to da su dobili najveće objekte, rok za završetak radova im je 12 mjeseci. Radovi se planiraju završiti u prvoj polovici 2009. godine.

Inače firma Hering je jedna od vodećih građevinskih kompanija na području BiH, takođe rade na dvorani u Mostaru, most u Bihaću, imaju poslove koje rade i u Hrvatskoj, jako su zauzeti i imaju puno posla. Nakon mnogobrojnih uspješno realiziranih projekata na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, početkom ove godine počeli su radovi na izgradnji dionice autoputa Kakanj – Dobrinje.

Tendencija rasta organizacije, od osnivanja do danas, rezultirala je osnivanjem istoimene firme u Pločama i Podružnice u Sarajevu, te formiranjem ureda u Mostaru.

Izgradnja – Tojaga Mostar dobila je tri lota: LOT 1 Objekt u ul. Alekse Šantića 40, LOT 4 Objekt u ul. Alekse Šantića 64, LOT 20 Objekt u ul. Maršala Tita 177. Mirsad Tojaga, zamjenik direktora, kaže da su tender dobili na osnovu najniže cijene. "Radovi su počeli i biće u dogovorenom roku završeni", potvrdio je Tojaga.

Inžinjer u firmi Građevinar Fajić d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić, rekao nam je kako su sklopili ugovor za LOT 7 Objekt u ul. Alekse Šantića 34 i započeli radove. "Srušen je postojeći objekat i krenuli su radovi, dok za LOT 22 Objekt u ul. Ljubića 1 čekamo građevinsku dozvolu, koja će biti završena za par dana", kaže Maksumić. Inače firma radi paralelno na još par objekata za fizička lica kao npr. za boksera Adnana Ćatića - Felix Strurm rade par bazena i kuću. Inače radove koje su uzeli na tenderu rade pod zajedničkim ugovorom sa firmom HP Investing. Imaju zajednički ugovor i radove će izvoditi zajedno kao konzorcij.

Direktor firme G T R d.o.o. Mostar Mehmed Krhan, rekao nam je (prošle sedmice) da čekaju avans koji bi trebao biti uplaćen. Firma je očistila objekat, skinula krov, ogradila i zaštitila gradilište, tako da misli da bi punom parom trebali za 7 – 10 dana početi raditi. Prema njegovim procjenama objekat bi trebali za par mjeseci završiti. Što se tiče radova na objektu u ul. Rodočkih branitelja br. 2 i 4 rade u konzorciju sa firmom HP Investing. Kooperanti su u izvođenju radova tj. firma HP Investing isporučuje beton i betonske proizvode, kao što i posuđuje građevinske mašine. Inače sad radi na kućama u Konjicu za koje je raspisan natječaj od strane Federalnog minstarstva za izbjeglice i raseljena lica, radove planira završti početkom slijedećeg mjeseca.

Amitea d.o.o. Mostar dobila je LOT 14 Objekt u ul. Crna br. 8, Crna br. 12. Izo Špago, ekonomista u firmi, kaže, da su izašli na lice mjesta i uzeli predmjere radova. "Bili smo na gradilištu sa nadležnim iz gradske uprave, međutim na objektu ima više radova i ulaganje materijala nego što je navedeno u ugovoru" smatra Špago.

Sad čekaju, kako kaže, nadzorni organ kako bi počeli sa radovima. Pošto je riječ o manjem objektu, oni očekuju da bi radovi mogli biti gotovi za nekih mjesec i po do dva mjeseca.

LOT 16 Objekt na trgu Musala (zgrada "Muzička škola") dodijeljen je konzorciju firma GD Arhitekt Mostar i Ab Neretva Mostar. Zajednički ugovor su potpisali vlasnici firmi Suada Hasanagić i Adem Bojčić. Na objektu se treba raditi prva faza građevinskih radova tj. zatvaranje objekta, odnosno postavljanje fasade, krova, konstrukcije. A za zatvaranje otvora (prozori i vrata) zadužena je firma Ab Neretva, dok je GD Arhitekt je glavni izvođač svih radova i potpisnik ugovora.

LOT 19 Objekt u ul.R.Č. Miličevića 4 dodijeljen je također konzorciju "BUJICE" d.d. Konjic i "GPI" d.o.o. Konjic. Džemal Navalić, direktor firme GPI je rekao kako je nosilac posla firma Bujice d.d., ugovor nisu još potpisali, tako da nisu ni počeli sa izvođenjem radova.

LOT 26 Objekt u ul. B.N.R. 55 dobila je "GRADNJA" d.o.o. Mostar. Rahima Voljevica, tehnički direktor firme kaže da radovi nisu još počeli, ali da će početi za jedan mjesec. Rok za završetak radova je šest mjeseci, koji će, kako kaže, ispoštovati jer objekat nije veliki.

I na kraju LOT 27 Objekt u ul. B.N.R. 61 dobio je konzorcij "BABIĆ" d.o.o. Jablanica i "PREDUZEĆE ZA PUTEVE" d.d. Mostar.

Direktor firme "BABIĆ" Amil Babić, rekao nam je da radovi nisu još počeli. Kontaktirali su gradsku upravu, i čekaju uvođenje u posao od strane investitora. Firma Babić, je građevinska firma za visokogradnju i uglavnom rade na području Općine Mostar, Konjic i Kupres.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije