Investicije / PROJEKTI

Izdata prva građevinska dozvola za novu mađarsku nuklearku

Nuklearna elektrana, kako prenose mađarski mediji, igraće ključnu ulogu i u proizvodnji energije bez ugljenika u zemlji.

02.01.2021. 09:23 / Izvor: Akta.ba

Mađarska regulatorna uprava za energetiku i komunalne usluge izdala je krajem novembra građevinsku dozvolu za nuklearnu elektranu Paks II. Ipak, konačnu građevinsku dozvolu dodijeliće Mađarska uprava za atomsku energiju (HAEA) koja ima godinu dana plus tri mjeseca da donese odluku, nakon čega gradnja konačno može da započne, piše elektroenergetika.info.

Puštanje u pogon novih jedinica očekuje se najranije 2029-30. Zahtjev za dozvolu podnijela je Nuklearna elektrana Paks II, filijala mađarske elektroprivrede MVM u novembru za izgradnju nuklearne elektrane snage 2 × 1.262 MW. Prema saopštenju mađarskog regulatora, uzimali su u obzir aspekte sigurnosti snabdijevanja elektroenergetskog sistema tokom licenciranja elektrane.

"Planirani pogon biće najveća proizvodna jedinica u domaćem elektroenergetskom sistemu", navodi se u saopštenju mađarskog Regulatornog tijela za energetiku i komunalne usluge

Nuklearna elektrana, kako prenose mađarski mediji, igraće ključnu ulogu i u proizvodnji energije bez ugljenika u zemlji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije