Izdate sve ekološke dozvole za HE Buk Bijela

01.03.2019. 08:41 / Izvor: SRNA
Izdate sve ekološke dozvole za HE Buk Bijela

Postojao je veliki problem koji je na neki način zaustavljao realizaciju hidroelektrane Buk Bijela u Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je jučer u Beogradu da su izdate sve potrebne ekološke dozvole za Hidroelektranu Buk Bijela i ispunjene sve zakonom propisane norme, te da apsolutno nema problema za gradnju ove hidroelektrane zajedno sa Srbijom uz poštovanje svih evropskih standarda.

"Na kraju krajeva, to je čista energija. Imamo problem sa termoelektranama i odsumporavanjem i već u nekom narednom periodu možemo doći u poziciju da sve termoelektrane koje ne budu ispunjavale uslove o emisiji ugljen-dioksida, na kraju mogu biti zatvorene, pa ćemo morati možda da uvozimo električnu energiju koja se možda proizvodi u nuklearkama, a nama se osporava izgradnja hidrocentrala", rekao je Višković.

On je, odgovarajući na pitanja novinara poslije zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske, rekao da nema informaciju da se građani bune zbog izgradnje hidoelektrana, ali da je jedna nevladina organizacija imala primjedbu na gradnju hidrocentrala uopšte.

Prema njegovim riječima, postojao je veliki problem koji je na neki način zaustavljao realizaciju hidroelektrane Buk Bijela u Crnoj Gori, ali je ona sada kompletna na teritoriji Republike Srpske i nema više veze sa primjedbama Crne Gore.

Višković je rekao da bi projektovana snaga Buk Bijele trebalo da bude 150 do 160 megavata, a sada je u projektima snaga 93,5 megavata.

On je istakao da je gradnja hidroelektrane Buk Bijela dobra i za Srbiju i za Republiku Srpsku, ali i za građane Srpske koji žive u tom području jer je to jedini način da im se omoguće radna mjesta, dobra primanja i opstanak na svojim ognjištima.

Napominjući da je na današnjoj sjednici dvije vlade bilo riječi i o demografskim kretanjima u Srbiji i Republici Srpskoj, Višković je poručio da se demografska slika može popraviti jedino ako se gradi, otvaraju nova radna mjesta i ljudima nudi opstanak i budućnost na njihovim ognjištima.

"U tom pravcu radimo ove projekte skupa", dodao je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije