Izgradnja dobojske bolnice napreduje planiranom dinamikom

30.12.2020. 08:27 / Izvor: SRNA
Izgradnja dobojske bolnice napreduje planiranom dinamikom

Predviđeno je da u novom objektu sve medicinske službe budu pod jednim krovom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zadovoljan je dinamikom izgradnje novog objekta Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju, za koji kaže da se uspješno realizuje u saradnji sa lokalnom zajednicom i dobojskom Gradskom upravom.

"Imao sam priliku ovdje da se uvjerim u kvalitet radova, što mi je potvrđeno i iz direkcije koja nadzire cijeli ovaj proces, a i da utvrdimo dalje aktivnosti i dinamiku kako i kroz koju fazu ćemo raditi kada je riječ o samoj bolnici", rekao je Šeranić novinarima.

On je naveo da je dobra priprema iz prethodnog perioda uslovila i brzu dinamiku na izgradnji samog objekta.

Šeranić je rekao da je izgradnja nove bolnice podijeljena u tri faze i da je prva, koja se odnosi na projektovanje, izdavanjem građevinske dozvole i izradom glavnog projekta završena, te da se započelo sa drugom, odnosno izgradnjom objekta, a treća, koja podrazumijeva opremanje, teći će paralelno, prateći dinamiku izvođenja radova.

Šeranić je zahvalio svim učesnicima angažovanim na realizaciji projekta, s obzirom na to da će nova zdravstvena ustanova služiti na dobrobit svim građanima.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da se dinamika radova odvija u predviđenom roku i da je zadovoljan što su interes za izgradnju savremene i moderne zdravstvene ustanove u Doboju pokazali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Srpske Željka Cvijanović, koji su u prethodnom periodu posjetili gradilište.

Jerinić je naveo da vrijednost projekta iznosi oko 103.000.000 KM.

Direktor Bolnice Mladen Gajić najavio je da će već sredinom iduće godine biti izgrađena konstrukcija bolnice kada će se uporedo krenuti i sa trećom fazom.

Gajić je istakao da će po izgradnji bolnica biti u rangu najsavremenijih bolnica na Balkanu.

U jučerašnjoj posjeti gradilištu bila je i poslanik iz Doboja u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sanja Vulić.

Izgradnja objekta bolnice na Usori realizuje se na osnovu ugovora sa kineskim izvođačem radova "Čajna Sinofarm internešnel korporejšn" /China Sinopharm International Corporation/ i "Šansi konstrakšn invesment grup" /Shanxi Construction Investment Group/.

Projekat ima tri faze, prva je projektovanje, drugi izgradnja i treća opremanje, a nosilac izrade glavnog projekta je dobojski projektni biro "Atrij".

Nakon što je uručen glavni projekat i dobijena građevinska dozvola, dobojsko preduzeće "Građ-promet" započelo je izgradnju.

Nova Bolnica u Doboju jedan je od najznačajnijih projekata za grad i regiju, te će predstavljati medicinski objekat sa stacionarima za boravak pacijenata. Predviđeno je da objekat bude jedna cjelina sa ukupno pet funkcionalnih krila koja se razdvajaju na spratovima, odnosno stacionarima.

Objekat ima šest etaža, a predviđen je i heliodrom.

Funkcionalna glavna cjelina objekta smještena je na prve tri etaže objekta, dok je na ostalim etažama stacionarni dio objekta. Na posljednjoj etaži objekta je uprava i dio tehničkog bloka za sistem ventilacije.

Predviđeno je da u novom objektu sve medicinske službe budu pod jednim krovom.

Na glavnom ulazu u objekat bolnice s jedne strane predviđen je savremeni urgentni blok, dok će sa druge strane biti sve konsultativno-specijalističke ambulante i laboratorije.

Predviđen je operacioni blok, koji će objediniti sve sale na jednom mjestu i koji će liftovima biti povezan sa urgentnim blokom i odjeljenjima gdje će se vršiti hospitalizacija pacijenata.

Ukupno su predviđena 464 kreveta.

Od nove medicinske opreme predviđena je i angio-sala.

Predviđen je i razvod medicinskih gasova kod svakog kreveta, nova vodovodna i elektro- infrastruktura, računarska mreža, kao i novi sistem grijanja prostora, te da sve prostorije u novoj bolnici budu klimatizovane.

U Doboju su 14. marta prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor kompanije "Čajna sinofarm internešnel korporejšn" Li Kan potpisali ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u Doboju, ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.

Isti dan su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Kine u BiH Đi Ping položili kamen temeljac za izgradnju objekta u Ulici Nikole Tesle u Doboju. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije